AcasăCORONAVIRUSATI-urile, ”bombele cu napalm” care pot exploda în orice secundă

ATI-urile, ”bombele cu napalm” care pot exploda în orice secundă

ATI-urile Covid, adevărate bombe cu ceas

Cauzele incendiilor de la ATI nu au legătură nici cu suprasolicitarea instalațiilor și nici cu vechimea acestora, spun electricienii experimentați. Aceștia arată că exploziile se pot produce oricând în terapiile intensive cu concentrații mari de oxigen din cauza prizelor, întrerupătoarelor și neoanelor, care nu au protecții împotriva scânteilor.

Cele patru incendii din secțiile ATI și saloanele Covid nu au fost cauzate de instalațiile electrice vechi și suprasolicitate, așa cum susțin autoritățile. Potrivit electricienilor experimentați, măsurile de protecție în secțiile de ATI Covid trebuie luate exact ca în mină, pentru că, din cauza concentrației mari de oxigen, încăperile sunt, practic, medii explozive.

”Până în pandemie, în saloanele de ATI se folosea foarte puțin oxigen, însă, acum se folosește un volum foarte mare. Și tocmai de aceea ar trebui să gândim încăperile de la terapie intensivă ca și cum ar fi medii explozive, exact ca în mine. Pentru că în mine sunt întotdeauna gaze, tot ce se folosea era contra exploziei, de la lampa care era închisă ermetic, ca să nu dea scânteie, până la întrerupător, care era și el închis ermetic ca să nu dea scânteie, și priza la fel. Acum, în saloanele ATI ei nu s-au mai gândit la acest lucru, au dat drumul la oxigen cu debit mare, care iese pe lângă măștile pacienților și se acumulează foarte mult în încăpere. Este de ajuns să vină asistenta săraca, să aprindă becul și totul explodează. Întrerupătorul asta face, când apeși pe el, face o mică scânteie și este suficient să produci explozia. Nu are nicio legătură cu defecte electrice. Ei nu au pregătit saloanele ATI pentru așa ceva, nici nu s-au gândit. Văd că toate explicațiile oficiale spun că sunt instalațiile vechi. Nu conta acest lucru dacă tu îi puneai întrerupător de care trebuie, lampă și priză de care trebuie, adică toate capsulate. Cu o investiție minimă rezolvai toate problemele astea”, ne spune Viorel Stamate, electrician cu experiență de 25 de ani în domeniu.

Nu senzorii sunt soluția

Electricienii susțin că firele nu au nicio treabă, că nu din cauza firelor apar incendiile la ATI, pentru că la suprasolicitare, firele se încălzesc și se topește izolația de pe ele, dar nu dau scântei.

”Scânteia este la întrerupător, la bec sau neon și la priză. Ați văzut cum face neonul când se aprinde – clic, clic, clic. Păi aia e scânteie acolo, pentru că starterul îi dă scânteie și oricând poate să bubuie. Oxigenul unde se duce? În sus. Apoi, pui aeroterma în salon? Păi aia este cu termostat, cu declanșator, și, când a ajuns la o temperatură, face scântei. Când au pus aeroterme în ATI ca să se încălzească pacienții le-au pus efectiv ceas la bombă. Și pe urmă te miri că de ce a explodat. Cum să nu explodeze, că e la mintea unui electrician începător. Incendii la ATI vor mai fi, asta a fost doar începutul. Acum și-au dat seama de niște chestii și au zis că trebuie să cumpere senzori de oxigen. Când crește concentrația de oxigen să deschidă repede geamurile. Păi aia e soluție? Să deschizi repede geamurile și să nu mai aprinzi becul? Într-o zi tot o să uite o asistentă sau o infirmieră și când o să aprindă becul o să sară totul în aer”, ne-a mai precizat Viorel Stamate.

Pericol ascuns

Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, arată că puțini știu că oxigenul explodează la o anumită concentrație în contact cu unsoarea. ”Tubul de oxigen dacă îl manevrezi și ai pe mână vaselină și pui la ieșire ai sărit în aer. Cine manipulează tuburile alea știe că nu are voie cu unsoare deloc, pentru că se face aprinderea. În spitale, unde concentrația de oxigen este crescută, poate fi un pericol și de la transpirația pacienților sau dacă mănâncă ceva. Atunci se aprinde încăperea, apare o combustie spontană. Am văzut prin secțiile ATI că aveau tuburi de oxigen lângă patul bolnavului. Normal ar trebui ca personalul medical să fie instruit, dar dacă este adus din alte părți este posibil să nu știe și să aibă unsoare pe mănuși sau pe mâini. Soluția pe care au găsit-o acum este să stea cu geamurile deschise în saloane, ca să nu mai crească acea concentrație de oxigen și de aceea reclamă bolnavii că este prea frig. Ar fi trebui să aibă o instalație de climatizare, însă acum este prea târziu, că sunt ATI-urile pline și nu poți face astfel de lucrări. Puteau fi făcute în vară, când nu mai erau pacienți la terapie intensivă”, ne-a declarat Cristian Iștoc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.154 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu poti sa dai fara numar…fara numar oxigenoterapie !
    Nu firu’ e de vina ci concentratia si presiunea oxigenului!
    Imaginati va un balon in care tot pompezi fara limita.Pocneste. Asa si bietele alveole pulmonare.
    Necesarul de oxigen tisular sau pulmonar se calculeaza.Cine face asta ?

  2. Bai, vedeti ce faceti, ca elitele au hotarat ca iarna asta va fi ultima iarna landemica, asa ca acum, in urmatoarele 5 luni, adica pana in martie-aprilie vor baga toata artileria grea, ca sa ii infranga mental si pshici pe cei care inca se opun Noii Anormalitati Mondiale !! Asa ca romanasilor, trebuie sa rezistati, ca sa ramaneti majoritatea liberi, nu va faceti griji ca toata Europa va fi facuta praf, aia isi merita, ca toti sunt atei, aici se da marea lupta, in Bulgaria si Romania, nu va uitati la Ukraina, ca aia sunt distrusi de tot, acolo e un haso de ne-descris, nu vreti voi ce e acolo si la voi in Bukale !! Jos Maskarada Nazista !! Traiasca Romania Libera !!

  3. Oare nu exista si detectoare de oxigen care sa afiseze concentratia de oxigen in aer? Asa cum exista de exemplu pentru monoxid sau dioxid de carbon. Iar concentratia de oxigen depaseste un anumit prag, sa aprinda un led rosu, sa trimita o alerta prin wifi etc. Si atunci sa se procedeze la masuri de scadere a concentratiei de oxigen in aer, cea mai simpla fiind aerisirea. Si mai eficienta ar fi asigurarea unei ventilatii permanente a aerului din asaloanele ATI, cu schimbarea volumului de aer intr-o anumita perioada de timp. Chiar nu exista specialisti care sa spuna de la ce valoare a concentratiei de oxigen in aer apare risc de incendiu? Parca traim in comuna primitiva 🙁 🙁 🙁

  4. Dacă nu mă înșel tot ceea ce se precizează în articol făcea obiectul protectiei muncii pentru electricieni pe vremea lui răposatul. Pentru accidente similare, toti, pe linie ierarhică intrau in pușcărie. Repede.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger