AcasăCORONAVIRUSAstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu "jucătorul" din...

AstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu „jucătorul” din Big Pharma!

astrazeneca UEAstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu "jucătorul" din Big Pharma!

Comisia Europeană a câştigat o primă etapă în disputa cu AstraZeneca.

Tribunalul de Primă Instanță de la Bruxelles a dispus, în procesul intentat de Comisia Europeană împotriva companiei AstraZeneca, pe care o acuză că nu a respectat înțelegerile contractuale și a livrat mai puține doze de vaccin, ca aceasta să livreze „urgent” 50 de milioane de doze de vaccin până la 27 septembrie 2021.

Dozele trebuie livrate în rate concrete

  • 15 milioane de doze până pe 26 iulie, la ora 9:00
  • 20 de milioane de doze până pe 23 august,
  • 15 milioane de doze până pe 27 septembrie.

AstraZeneca va trebui să plătească o penalizare de 10 euro pe fiecare doză care nu a fost livrată, dacă nu respectă termenii de mai sus.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia, afirmând că aceasta confirmă poziția Comisiei.

AstraZeneca nu a respectat angajamentele asumate în contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Istoricul conflictului AstraZeneca – CE

Scandalul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Comisia Europeană a anunţat, pe 26 aprilie, că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor. Demersul este susținut de toate cele 27 de state membre.

author avatar
Andrei Ștefan