AcasăCORONAVIRUSAstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu "jucătorul" din...

AstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu „jucătorul” din Big Pharma!

astrazeneca UEAstraZeneca, pusă la zid! Comisia Europeană a câştigat procesul cu "jucătorul" din Big Pharma!

Comisia Europeană a câştigat o primă etapă în disputa cu AstraZeneca.

Tribunalul de Primă Instanță de la Bruxelles a dispus, în procesul intentat de Comisia Europeană împotriva companiei AstraZeneca, pe care o acuză că nu a respectat înțelegerile contractuale și a livrat mai puține doze de vaccin, ca aceasta să livreze „urgent” 50 de milioane de doze de vaccin până la 27 septembrie 2021.

Dozele trebuie livrate în rate concrete

  • 15 milioane de doze până pe 26 iulie, la ora 9:00
  • 20 de milioane de doze până pe 23 august,
  • 15 milioane de doze până pe 27 septembrie.

AstraZeneca va trebui să plătească o penalizare de 10 euro pe fiecare doză care nu a fost livrată, dacă nu respectă termenii de mai sus.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia, afirmând că aceasta confirmă poziția Comisiei.

AstraZeneca nu a respectat angajamentele asumate în contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Istoricul conflictului AstraZeneca – CE

Scandalul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Comisia Europeană a anunţat, pe 26 aprilie, că a declanşat acţiuni legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca pentru încălcarea contractului privind furnizarea vaccinului anti-COVID-19 şi pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar al livrărilor. Demersul este susținut de toate cele 27 de state membre.

author avatar
Andrei Ștefan
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger