AcasăCORONAVIRUSAsistentă medicală, depistată pozitiv cu Covid-19 a doua zi după ce a...

Asistentă medicală, depistată pozitiv cu Covid-19 a doua zi după ce a fost vaccinată împotriva noului coronavirus

asistenta medicalaAsistentă medicală, depistată pozitiv cu Covid-19 a doua zi după ce a fost vaccinată împotriva noului coronavirus / foto: Reuters

O asistentă medicală din Spania a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus, la 24 de ore după ce i s-a administrat vaccinul antiCovid-19. Femeia făcea parte din echipa de vaccinare care a început să administreze doze de ser de imunizare, duminică, rezidenților dintr-un azil pentru vârstnici din Catalonia, transmite ziarul spaniol El Pais.

Cei patru colegi care au însoțit-o au fost izolați preventiv, precum și cei 66 de rezidenți ai centrului pentru vârstnici.

Asistenta, confirmată a doua zi după vaccinare

Asistenta medicală a fost confirmată luni, la doar 24 de ore după ce a fost vaccinată împotriva COVID-19, în centrul rezidențial.

O altă asistentă medicală angajată în azilul de bătrâni a fost depistată, marți, pozitiv, dar Departamentul de sănătate catalan a explicat că nu există nicio relație între cele două cazuri.

Autoritățile nu sunt în măsură să explice ce a provocat contagiunea. Asistentele medicale purtau echipamente de protecție și și nu au fost în contact cu rezidenții timp de 15 minute.

Departamentul de sănătate catalan nu a efectuat însă teste Covid-19 înainte de începerea vaccinării celor peste 2.000 de asistente care participă la programul de imunizare în masă. Potrivit unui oficial spaniol, aceștia sunt profesioniști care respectă protocoalele de siguranță.

Autoritățile au început deja testarea PCR a celor 78 de lucrători din centru, în dimineața de marți, iar după-amiază au fost testați rezidenții.

Vaccinul oferă protecție după a doua doză

Trebuie precizat faptul că protecția împotriva coronavirusului în primele 7 zile de la administrarea primei doze de vaccin Pfizer este nulă. Protecția crește în timp și este „completă” la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze (care poate fi injectată la 21 de zile după prima).

Deci, în primele zile după vaccin, ca și în cazul altor vaccinuri, pacienții nu sunt protejați. Asta înseamnă că asistenta spaniolă s-a infectat cu 1-2 zile înainte de imunizare. Pe scurt, când femeia a fost vaccinată, ea era deja infectată și vaccinul (care este preventiv) a fost administrat degeaba.

Ministerul Sănătății nu a elaborat un protocol de protecție specific pentru lucrătorii din domeniul sănătății care participă la sarcinile de vaccinare. „Protocolul de vaccinare, din punctul de vedere al protecției atât a personalului sanitar față de rezidenți, cât și a lucrătorilor, precum și protecția personală a personalului sanitar responsabil de vaccinare, este protocolul comun pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, explică o purtătoare de cuvânt a ministerului, potrivit El Pais.

Și subliniază că, dacă respectă măsurile recomandate, riscul de contagiune „este neglijabil”.

author avatar
Andreea Vlad