AcasăCORONAVIRUSArafat ne mai prelungește pandemia încă un an

Arafat ne mai prelungește pandemia încă un an

Arafat distruge toate speranțele românilor

Dacă suntem cuminți și ne vaccinăm în masă, eventual și cu a treia doză, pentru celelalte tulpini, este posibil ca, la sfârșitul acestui an să se mai relaxeze restricțiile, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat. Deci încă un an până la o normalitate incertă. De cealaltă parte, Alexandru Rafila joacă rolul polițistului bun și ne spune că există o probabilitate să ne recăpătăm libertatea pe la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, singura recompensă pentru cei vaccinați cu a doua doză este aceea că, după 10 zile de la rapel, nu mai trebuie testați, dacă sunt asimptomatici, bineînțeles. În rest imunizații intră și ei sub aceleași contrângeri și restricții. Până când? Nimeni nu poate spune cu exactitate. Deocamdată suntem în prag de valul trei și, în ritmul la care se vaccinează, cu siguranță ne prinde și valul patru.

Medicii purtători de cuvânt ai pandemiei ne amenință cu purtarea măștilor până în 2023, spunându-ne, totodată, să ne luăm gândul de la Sărbătoarea Paștelui și de la 1 Mai, căci tot sub interdicții vom fi. ” Masca de protecție va face parte din viața noastră probabil până în 2023, așa încât trebuie să ne obișnuim cu ea. Cred că vom coexista o perioadă lungă de timp, câteva zeci de ani, probabil chiar 10-20 de ani, va fi la fel ca virusul gripal şi vom avea opţiunea de a ne vaccina. Aşa cum în momentul de faţă recomandarea la începutul sezonului rece este de a te vaccina antigripal, cred că va exista recomandare şi pentru vaccinarea anti SARS-CoV-2.Să sperăm că va fi o vaccinare anuală şi nu bianuală. Vom şti mai exact pe măsură ce industria farmaceutică va îmbunătăţi vaccinul”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

Rapelul rapelului

Cei care s-au vaccinat deja cu a doua doză ar trebui să se pregătească și de a treia vaccinare, necesară pentru tulpinile Covidului, ne spune Raed Arafat. În opinia acestuia, o relaxare a restricțiilor nu este posibilă până în iarna viitoare și aceasta, bineînțeles, cu anumite condiții.

”Dacă campania de vaccinare merge foarte bine și sper să continue – avem o campanie care, comparativ cu alte țări, are succes și are un număr suficient de oameni vaccinați – dacă totul merge bine, este posibil ca pe la toamnă – iarnă să ne vedem că avem un număr suficient de vaccinați ca să întrerupem răspândirea. Dar avem și necunoscute: ce tulpini noi mai apar. Până acum, totul este ok, sub control. Poate că va trebui să fie făcute anumite modificări la vaccin, poate mai trebuie făcute rapeluri. Acum oamenii de știință și de cercetare lucrează. Eu cred că, spre sfârșitul anului, am putea să ajungem la o situație mult mai bună decât a fost până acum, cu condiția celor două traiectorii: vaccinarea să continue și măsurile de protecție să continue până la momentul la care considerăm că suntem în siguranță să începem să relaxăm din aceste măsuri”, a afirmat Arafat.

Tulpini care îmbolnăvesc vaccinații

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Alexandru Rafila, ne dă vești și mai proaste, îmbrăcate în vești aparent pline de speranță, indicând posibilitatea apariției unor tulpini care vor provoca infectarea celor care s-au vaccinat.

„Cu cât vaccinăm mai rapid, scade intensitatea transmiterii. Lucrul acesta deja se observă în unele țări care au vaccinat mulți cetățeni sau o proporție mare de cetățeni, Israel, Marea Britanie. Opinia mea este că putem să avem o vară ceva mai liniștită dacă reușim să păstrăm ritmul de vaccinare și nu mă refer neapărat la numărul de doze care se administrează acum. Important e să putem să administrăm până la 100.000 de doze pe zi – asta este o țintă care trebuie atinsă ca să putem spera la o imunizare într-un interval rezonabil de timp a 70% măcar din cetățenii țării. Trebuie păstrată dorința oamenilor de a se vaccina. Cred că scenariul cel mai optimist pentru revenirea la normal, după pandemie, este, din punctul meu de vedere, spre sfârșitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi certificat de nimeni și nu mă refer doar la succesul campaniei de vaccinare. Nu avem de unde să știm dacă apar tulpini modificate emergente care ar putea să producă îmbolnăviri la persoane care au fost deja vaccinate”, a declarat Alexandru Rafila.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.894 afisari

3 COMENTARII

  1. @ Care sunt efectele la durate de peste 5-10-15 ani ani, la modul de acţiune al vaccinurilor şi la ceea ce organismul „păstrează”din ceea ce produc vaccinurile, ?
    & Dacă vaccinarea la braţe contribuie la „înmulţirea braţelor de muncă”, ?

  2. Pandemia sau testarea la scara larga a unei arme biologice si-a aratat valentele : incompetenta OMS de a gestiona o situatie de criza ,interesul industriei farma de a se imbogati peste noapte scotind pe piata orce botezat dupa cerere si nevoi;excrocii ,speculantii politicienii ,guvernele au intrat in jocul murdar ca si participanti la prada ;neavenitii,impostorii, s-au erijat in specialisti in diriguitorii care o scaldau dupa cum batea vantul. Vezi ministrul sanatatii Voiculescu care n-are nici in clin nici in maneca URME DE FACULTATE SAU DE MEDICINA !,vezi Arafat care n-a profesat niciodata ca medic !, vine si isi da cu presupusul in materie de virusologie ,epidemiologie !!.
    Astea-s bolile secolului XXl : nesimtirea ,incompetenta,iresponsabilitatea ,inconstienta si prostia.

  3. Sunt scârbit și revotat de „bătaia de joc” a guvernanților și de prostia generală a ultra majorități noastre!
    Dovedim pur și simplu că,nu avem demnitate,prefererând
    să trăim încătușați,ăsta poporul român!
    Doar nu o ies eu la 70de ani în stradă pt.cei care sau născut tâmpiți!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger