AcasăCORONAVIRUSAplicațiile de urmărire Covid, o afacere complicată

Aplicațiile de urmărire Covid, o afacere complicată

Dezvoltarea unei aplicații de succes COVID-19 a fost văzută ca un fel de Holy Graal de când pandemia a explodat în întreaga lume în martie. De atunci, multe țări și-au dezvoltat propriile aplicații în speranța că vor putea stăpâni urmărirea digitală a contactelor și vor obține focare sub control mai rapid și mai eficient decât ar putea vreo echipă de urmăritori de contacte umane.

Multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la tehnologia, eficacitatea, funcționalitatea și, cel mai important, etica unor astfel de aplicații. În mod clar, nu este o afacere ușoară. Aplicația Corona – Warn din Germania părea să crească decent.  Începând cu 24 iulie, a fost descărcată de 16,2 milioane de ori – un procent impresionant de 20% din populație, notează DW. Dar Bild a dezvăluit că, în aceeași zi, unele sisteme de operare Android au blocat aplicația să funcționeze în fundal pentru a economisi energie, ceea ce înseamnă  că funcția-cheie a acesteia – de a trimite unui utilizator o alertă dacă a întâlnit pe cineva care s-a testat pozitiv pentru virus – poate nu a funcționat.

Aplicațiile care nu stochează date într-o locație centralizată pot funcționa foarte bine, dar nu există o autoritate centrală cu datele care să spună exact câte persoane au fost avertizate cu succes cu privire la riscul de infecție. Potrivit postului german, în ceea ce privește volumul pur de descărcări, aplicația Aarogya Setu din India este un lider, cu 127 de milioane de descărcări până la jumătatea lunii iulie. Dar India are o populație de peste 1,3 miliarde. Cu o preluare mai mică de 10%, șansele ca două persoane să intre în contact între ele, care au descărcat ambele aplicații sunt în jur de 1%. În SUA nu există o singură aplicație națională – deși API-ul de

notificare a expunerii creat împreună de Apple și Google este deja utilizat de diverse țări din întreaga lume – doar anumite state s-au angajat în dezvoltarea unei aplicații Covid, dar decizia depinde de  autoritățile medicale locale. Țările cu populații mai mici găsesc mai ușor să obțină achiziții colective pentru aplicațiile lor. Islanda, cu o populație mai mică de 400.000 de locuitori, a văzut că peste 40% din populația sa a descărcat aplicația COVID-19 Rakning C-19 într-o lună de la lansare.

În Irlanda, aplicația sa Covid Tracker a fost descărcată de 1,3 milioane persoane în opt zile de la lansarea sa la începutul lunii iulie. Marea Britanie plănuiește să dezvolte o aplicație NHS COVID-19 din martie. Cu toate acestea, țara nu a reușit să lanseze una. Planul său inițial a fost anulat în iunie în favoarea utilizării sistemului Apple-Google în locul propriei versiuni, care a întâmpinat dificultăți tehnice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger