Cauta

Aplicațiile Coronavirus –gadgeturi inutile?

Cazurile de coronavirus sunt din nou în creștere iar guvernele impun noi restricții. Aplicațiile digitale trebuiau să fie un răspuns eficient la pandemie, dar în realitate este vorba de un eșec.

Palmaresul acestor aplicații în Europa și în alte părți este, în cel mai bun caz, neuniform și , în cel mai rău caz, o farsă de a opri o pandemie care a ucis până acum aproape un milion de oameni în întreaga lume. Aceste aplicații de urmărire – susținute, aproape exclusiv, de tehnologia Google și Apple – permit oamenilor să țină la curent cu cine au fost în contact și să fie anunțați, practic și anonim, dacă vreuna dintre aceste persoane a contractat Covid-19. În majoritatea țărilor, datele sunt stocate numai pe telefoanele utilizatorilor, pentru a evita guvernele să genereze o bază de date masivă cu dosare de sănătate și detalii personale.

Pentru ca aceste instrumente digitale să aibă succes, experții estimează că aproape două treimi din populația unei țări trebuie să descarce aplicația pentru a oferi o acoperire la nivel național. Lipsa de încredere face ca acest lucru să nu se întâmple. În cele mai reușite cazuri, cum ar fi Finlanda și Islanda, absorbția a oscilat între 30-40% – nu este un început rău în ceea ce privește păstrarea controlului asupra populației unei țări. În Germania, rata de utilizare este de aproximativ una din cinci, în timp ce în Franța (o țară care a decis să meargă pe propria cale și să nu folosească tehnologia furnizată de Google și Apple), mai puțin de 8% din populație a descărcat serviciul de urmărire. Mai important, în toate țările, aplicațiile trimit încă câteva alerte celor posibil infectați cu virusul, ridicând întrebări dacă oamenii sunt cu adevărat sinceri în ceea ce privește “statutul” lor de Covid-19. Dacă aceste date sunt stocate (și criptate) pe dispozitivele oamenilor, se pune întrebarea cum pot ajunge eficient informațiile la autoritățile sanitare ale țărilor –tehnologia Bluetooth nu e suficientă.

Deocamdată UE nu susține geolocalizarea  din aceleași cauze legate de nerespectarea vieții private. La începutul acestei luni, Comisia Europeană a început discuții pentru a vedea cum aplicațiile din șase țări ar putea lucra între ele cu planul ca sistemul să fie lansat cândva luna viitoare. Un mare obstacol a fost Franța, a cărei aplicație – bazată pe centralizarea datelor pe un server național – nu era compatibilă cu alte instrumente digitale din întregul bloc, notează AFP. Alături de problemele tehnice, agențiile de sănătate din țări individuale trebuie să semneze, de asemenea, acorduri pentru ca datele să fie partajate (anonim) peste granițe și rămân întrebări despre modul în care un astfel de sistem la nivel regional ar putea funcționa, în mod legal, atunci când guvernele naționale au probleme cu aplicațiile lor locale.

Având în vedere creșterea numărului de cazuri pe tot continentul, chiar înainte de a începe cu adevărat iarna, un sistem fiabil (și utilizat pe scară largă) de urmărire a coronavirusului este esențial pentru a evita blocările naționale. În teorie, aplicațiile digitale ar putea sta la baza acestei strategii. Dar realitatea a arătat că sunt gadgeturi strălucitoare care lasă mult de dorit.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version