AcasăCORONAVIRUSApar studiile. Vaccinații cu doza a treia, de cinci ori mai contagioși...

Apar studiile. Vaccinații cu doza a treia, de cinci ori mai contagioși decât nevaccinații

Graficul infectărilor la vaccinați și nevaccinați

Un nou studiu publicat în New England Journal of Medicine, citat de israelnationalnews.com, a arătat că persoanele triplu vaccinate sunt de cinci ori mai contagioase după infectare decât cele nevaccinate. Totodată, oamenii care au doza booster și se îmbolnăvesc de Covid se recuperează mult mai greu decât cei care nu s-au vaccinat. Ultimele statistici oficiale arată o creștere explozivă a cazurilor Covid în țările cu o rată foarte mare de vaccinare. 

Potrivit publicației israelnationalnews.com, un studiu apărut în New England Journal of Medicine a demonstrat că persoanele care sunt triplu vaccinate împotriva Covid se redresează semnificativ mai lent după infecția cu SARS-Cov-2 și rămân contagioase mai mult timp decât persoanele care nu sunt deloc vaccinate. Studiul a abordat gravitatea bolii în cazul persoanelor vaccinate și a celor nevaccinate.

Astfel, cercetătorii au recoltat și au analizat probe de la persoanele infectate și au repetat procesul timp de peste două săptămâni, până când replicarea virală nu s-a mai produs. La cinci zile post-infectare, mai puțin de 25% din persoanele nevaccinate erau contagioase încă, în timp de aproximativ 70% din persoanele vaccinate cu trei doze erau purtători de particule viabile de virus. Dintre cei care erau parțial vaccinați, aproximativ 50% erau contagioși la 5 zile după infectare. Și mai izbitor a fost faptul că, la 10 zile după infectare, 31% dintre cei vaccinați cu trei doze erau purtători de particule de virus active. Prin contrast, doar șase procente dintre nevaccinați mai erau contagioși după 10 zile de la infectare. Cu alte cuvinte, oamenii care au primit a treia doză de vaccin anti-Covid au de cinci ori mai multe șanse să rămână contagioase la 10 zile după ce s-au infectat față de persoanele nevaccinate, notează israelnationalnews.com.

Nici antiviralele nu mai au efect

Descoperirile explică în mare măsură de ce Paxlovid, medicamentul antiviral dezvoltat de compania Pfizer, nu este adesea eficient pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid, mulți experimentând o recurență a simptomelor împreună cu un test Covid pozitiv după finalizarea tratamentului de cinci zile, așa cum s-a întâmplat recent cu dr. Anthony Fauci, cvadruplu vaccinat, mai precizează israelnationalnews.com. Acest fenomen este cunoscut sub numele de ”rebound Covid”. Între timp, datele Ministerului Sănătății din Israel arată că populația mai în vârstă (cei cu vârsta de peste 60 de ani), care a fost supusă mai multor doze de vaccinuri anti-Covid, se corelează adesea cu o probabilitate mai mare de a se infecta cu Covid. Publicația din Israel prezintă, în acest sens, și un grafic al Ministerului Sănătății din această țară, în care linia albastră reprezintă cei nevaccinați, verde deschis pentru parțial vaccinați și verde-închis sunt cei care au primit o injecție de rapel în ultimele șase luni (foto grafic).

Cazurile cresc și OMS vrea masca obligatorie

Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor din toate țările să reintroducă de urgență masca de protecție obligatorie, dat fiind că subvariantele Omicron continuă să genereze noi valuri de cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume. „Sunt îngrijorat de faptul că numărul cazurilor de Covid-19 continuă să crească, punând o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate și a lucrătorilor din domeniul sănătății, care sunt încorsetați. Sunt, de asemenea, îngrijorat de tendința de creștere a numărului de decese”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. La ultima raportare, Statele Unite se aflau pe primul loc la numărul de cazuri noi Covid, cu 183.444, urmate de Franța, cu 172.622, Italia, cu 144.058 și de Germania, cu 127.611. De asemenea, peste 40.000 de cazuri s-au înregistrat în Brazilia, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Spania și Elveția.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.