Având în vedere că în ultima perioadă s-a vorbit adesea, în contextul generat de noul coronavirus, despre tulpinile COVID-19, dar și despre faptul că s-ar putea ajunge la administrarea unei a treia doze de vaccin antiCovid, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a făcut un anunț important.
Gheorghiță a ieșit într-o conferință de presă, de la Palatul Victoria, și a prezentat date actualizate cu privire la situația generată de COVID-19, dar și la campania de vaccinare, care în România a început în 27 decembrie anul trecut.
Și a făcut referire la acest subiect de interes îndeosebi pentru persoanele care s-au vaccinat deja împotriva COVID-19. Indicând un orizont de timp în privința posibilei administrări a dozei cu numărul 3 a vaccinului.
”Există discuții în momentul de față legat de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză, deși în mod corect vorbim de rapel și nu de doza trei, la persoanele care fie au un risc crescut de expunere – și aici vorbim de pildă de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. În primul rând, pentru personalul medical care, repet, se află la risc crescut de expunere față de această infecție și continuând cu pacienții vulnerabili, cei peste 65 de ani și cei aflați în evidență cu boli cronice”, a anunțat Gheorghiță.
Ce s-ar avea în vedere
Nu au fost singurele mențiuni pe care le-a făcut șeful CNCAV în această privință. Valeriu Gheorghiță a explicat că ”este foarte probabil” să se ia în considerare istoricul de trecere prin boală.
”Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a completat Valeriu Gheorghiță.
Îngrijorări în privința variantei Delta
Anunțul coordonatorului CNCAV a venit în condițiile în care s-a constatat o creștere a numărului de infectări cu varianta Delta în România. Din câte a declarat chiar Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă din 27 iulie, ”până pe data de 25 iulie 2021, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecție cu variantă virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă”.
”Mesajul este unul cât se poate de clar, acela că, în momentul de față, există un trend crescător al cazurilor generate de variantă virală Delta care, după cum știm, este mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate și care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori față de infecția cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populație, repet, nevaccinată, populație vulnerabilă, populație vârstnică, care pot avea un risc crescut de evoluție către forme severe de boală, care necesită spitalizare”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță.