AcasăCORONAVIRUSAnunț trist de la șeful OMS. Când vom scăpa de coronavirus. Vaccinul...

Anunț trist de la șeful OMS. Când vom scăpa de coronavirus. Vaccinul nu va pune capăt pandemiei

coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră că pandemia coronavirusului vva dura mai puţin de doi ani, a declarat vineri şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Condiția este găsirea unui vaccin, relatează Reuters.

Tedros a spus că gestionarea gripei spaniole din 1918 „a durat doi ani până să fie oprită”. „În situaţia noastră, cu mai multă tehnologie şi, desigur, cu mai multă conectivitate, virusul are o şansă mai mare de a se răspândi, se poate mişca rapid pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat şeful OMS, într-o informare de presă la Geneva, potrivit Reuters.

„Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia şi cunoştinţele care să oprească răspândirea. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar un avantaj al unei tehnologii mai bune. Aşa că sperăm să încheiem această pandemie în mai puţin de doi ani.”  Şeful OMS a făcut apel la „unitatea naţională” şi „solidaritatea globală”. „Acestea sunt esenţiale, împreună cu utilizarea la maximum a instrumentelor disponibile, şi în speranţa că putem avea instrumente suplimentare precum vaccinul.”

Vaccinul nu va opri coronavirusul

„Mai multe ţări se confruntă acum cu noi focare după o lungă perioadă cu transmisie redusă. Aceste ţări sunt un exemplu de precauţie pentru ţările care acum înregistrează o descreştere a cazurilor. Progresul nu înseamnă victorie. Cei mai mulţi oameni sunt susceptibili cu privire la virus. În acest caz, este vital ca ţările să fie capabile să identifice rapid şi să prevină transmiterea şi posibilitatea de noi restricţii”, a precizat Ghebreyesus.

„Nicio ţară nu trebuie să forţeze asta până când nu avem un vaccin. Un vaccin va fi o unealtă vitală şi sperăm că vom avea unul cât mai curând. Dar nu există garanţie că vom avea, şi chiar dacă vom avea un vaccin, acesta nu va pune capăt pandemiei. Trebuie să învăţăm cu toţii să controlăm acest virus, folosindu-ne de mijloacele pe care le avem acum şi să facem ajustările în viaţa de zi cu zi care să ne menţină sănătoşi“, a mai spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Peste 22,81 de milioane de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus la nivel global, iar 793.382 de oameni au murit din cauza pandemiei, potrivit unui bilanţ al Reuters.

author avatar
Andreea Vlad