AcasăCORONAVIRUSAnunţ îngrijorător al OMS. Coronavirusul e de neoprit: „Rămâne dușmanul public numărul...

Anunţ îngrijorător al OMS. Coronavirusul e de neoprit: „Rămâne dușmanul public numărul unu”

coronavirus

Lumea nu va reveni „la vechea normalitate într-un viitor previzibil”, a declarat luni, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Potrivit expertului, duminică a fost înregistrat un număr record de 230.000 de cazuri la OMS, dintre care aproape 80% din ele au fost din 10 țări.

Șeful OMS se teme că prea multe țări sunt „încă îndreptate în direcția greșită”. „Virusul rămâne dușmanul public numărul unu, dar acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit timesnownews.com.

El a menționat că mesajele contradictorii ale liderilor subminează încrederea, care este ingredientul esențial al oricărui răspuns, fără a cita numele acelor lideri sau ale țărilor care merg în direcții greșite, în timp ce singurul scop al virusului este de a găsi oameni pe care să îi infecteze.

Șeful OMS propune trei soluții

Șeful OMS a cerut din nou guvernelor să comunice clar cu cetățenii lor și să pună în aplicare o strategie globală pentru a opri transmiterea coronavirusului, solicitând în același timp oamenilor să se spele pe mâini, să poarte măști și să se izoleze dacă sunt bolnavi. Lucrurile se vor „înrăutăți, din ce în ce mai rău și din ce în ce mai rău”, a avertizat el.

Pentru a controla boala, a spus Tedros, sunt necesare trei lucruri. Primul este să ne concentrăm pe reducerea mortalității și suprimarea transmiterii; al doilea este să ne concentrăm pe o comunitate responsabilă, care ia măsuri de comportament individual în interesul celuilalt cetățean.

Cel de-al treilea este un lidership puternic din partea guvernului și coordonarea strategiilor cuprinzătoare care sunt comunicate în mod clar și constant. „Nu am fost pregătiți colectiv, dar trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a ține sub control această pandemie. Și trebuie să o facem chiar acum”, a adăugat președinteșe Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

author avatar
Andreea Vlad