AcasăCORONAVIRUSAntiviralul Favipiravir se va găsi „în scurt timp” în farmacii - VIDEO

Antiviralul Favipiravir se va găsi „în scurt timp” în farmacii – VIDEO

Favipiravir se va găsi „în scurt timp” în farmacii - VIDEO (foto: Facebook/Guvernul României)

Printre aspectele pe care a ales să le anunțe ministrul Sănătății, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, cu privire la situația generată de SARS-Cov-2 în România, s-au numărat și câteva precizări cu privire la antivirale.

Concret, Alexandru Rafila a anunțat că medicamentul antiviral Favipiravir se va găsi, în curând, și în farmacii cu circuit deschis. Dar că va putea fi cumpărat doar pe bază de prescripție medicală.

„În ceea ce priveşte medicația antivirală inovativă, sper să putem să semnăm primul contract cu MSD chiar în aceste zile și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit.

În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație, extrem de accesibilă, aş spune, iar medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e un medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a anunțat Rafila, miercuri, 19 ianuarie.

„Facilitarea testării va duce la controlul pandemiei”

Totodată, ministrul Sănătății e de părere că facilitarea testării anti-COVID va duce la controlul pandemiei, explicând și considerentele. „Cred că această abordare legată de facilitarea testării va duce la controlul pandemiei, pentru că un caz diagnosticat și izolat, automat nu va mai transmite boala și cred că ăsta este un mare câștig, pe de o parte.

Pe de altă parte, o persoană care este diagnosticată de la începutul bolii poate să beneficieze, așa cum trebuie, de asistență de sănătate din timp și nu ajunge în stadii tardive ale bolii, greu controlabile, care au dus, ați văzut, la o mortalitate foarte mare”, a declarat Alexandru Rafila, de față cu premierul și restul miniștrilor din Guvern care au fost prezenți la ședința de la Palatul Victoria.

Ce anunța MS săptămâna trecută

Vinerea trecută, mai precis pe 14 ianuarie, într-un comunicat de presă venit de la institușia condusă de către Alexandru Rafila, se anunța că Ministerul Sănătății (MS) a modificat Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Și că „schimbările vizează creșterea accesibilității pacientului la tratament precoce în ambulatoriu”. „Conform modificărilor, medicația antivirală orală va putea fi prescrisă în centrele ambulatorii de evaluare de către medicii de orice specialitate pentru pacienții infectați cu SARS-Cov-2. Unul dintre medicamente, respectiv Favipiravir, va putea fi eliberat, în viitor, în farmaciile cu circuit deschis, numai pe bază de prescripție medicală.

Ordinul pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2 este publicat în MO nr. 40 din 13.01.2022”, se mai preciza în scurtul comunicat.

193 afisari

2 COMENTARII

  1. Mulțumesc tovarășe Rahila. Am Arbidol și Ivermectină în șifonier și am de gând să mai aduc și altora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger