AcasăCORONAVIRUSAnticorpi împotriva Covid-19: avantaj pentru copii

Anticorpi împotriva Covid-19: avantaj pentru copii

Copiii cu vârste mai mici de 10 ani prezintă niveluri de anticorpi mai mari după infectarea cu noul coronavirus în comparaţie cu adolescenţii şi cu adulţii, potrivit unui studiu realizat de Weill Cornell Medicine şi publicat în revista ştiinţifică JAMA (Journal of the American Medical Association).

Această lucrare ar putea să răspundă la o întrebare încă studiată în mod activ de oamenii de știință: de ce sunt copiii mai puțin afectați de formele simptomatice ale Covid-19?

Zeci de mii de teste serologice analizate

Anticorpii sunt produși în mod natural de organism în prezența unui virus, pentru a lupta împotriva acestuia și de a-l elimina. Cercetătorii au analizat peste 31.000 de teste serologice (pentru a măsura prezenţa anticorpilor în sânge) realizate la New York între lunile aprilie şi august din 2020. Ei s-au concentrat asupra acelora care s-au dovedit pozitive şi care indicau astfel o infecţie anterioară Covid-19. Concluzia: copiii cu vârste cuprinse între un an şi 10 ani au dezvoltat un nivel mediu de anticorpi IgG (Imunoglobulina G, clasa de anticorpi cel mai frecvent prezentă în sânge) „semnificativ mai ridicat” decât la adulţi.În plus, cele mai scăzute niveluri de anticorpi IgG au fost observate la tinerii adulţi din categoria de vârstă 19-30 de ani, apoi ele cresc odată cu vârsta, din motive „care rămân deocamdată neclare”, potrivit autorilor studiului.

Răspuns imun

Analize mai amănunţite au fost realizate pe un număr mai mic de eşantioane sangvine prelevate de la copii, adolescenţi şi tineri adulţi, pentru a îi ajuta pe cercetători să compare mai bine răspunsul imunitar între aceste categorii de vârstă, notează AFP.Nivelul mediu de anticorpi IgG s-a dovedit a fi de două ori mai mare la copiii din grupa de vârstă 1-10 ani decât în rândul adolescenţilor (11-18 ani), care, la rândul lor, prezentau un nivel de două ori mai ridicat de anticorpi decât tinerii adulţii (19-24 ani). „Rezultatele noastre sugerează că diferenţele de manifestări clinice ale Covid-19 la pacienţii minori, comparate cu cele observate la pacienţii adulţi, ar putea să se datoreze, parţial, unui răspuns imunitar legat de vârstă. Aceste rezultate ar putea să explice parţial nivelul global mai redus al simptomelor şi al cazurilor severe ale bolii în rândul copiilor infectaţi”, au explicat cercetătorii.

“Rezervor de transmitere important”

Weill Cornell Medicine a mai remarcat un aspect: testele serologice s-au dovedit pozitive pentru un procent similar de copii, de adolescenţi şi de adulţi. Acest lucru sugerează că micii pacienți,  chiar dacă sunt mai puțin afectați de virus, „ar putea reprezenta un rezervor semnificativ de transmitere a Covid-19”. Potrivit unui studiu apărut luna trecut în revista Nature, copiii se apără mai bine împotriva noului coronavirus graţie unui mai bun răspuns imunitar înnăscut, care intervine în prima linie de luptă cu infecţiile şi  acţionează înainte de imunitatea dobândită  – din care rezultă anticorpii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor