Cauta

Anti-vaxxerii din Veneția, aruncați în derivă

Noile reguli dure care au intrat în vigoare luni în Italia  înseamnă că orice persoană fără un permis de sănătate care să ateste că a fost vaccinată sau s-a recuperat recent după Covid-19 nu mai poate folosi transportul public. Aceasta este o mare problemă pentru oamenii care trăiesc pe insulele Veneției.

Antrenor personal și campioană la arte marțiale, Eleonora Nat locuiește pe insula Giudecca. Spune că nu are nevoie de vaccin: “Sunt sănătoasă iar vaccinul nu garantează nimic”. Eleonora este unul dintre cei 5000 de locuitori nevaccinați din insulele Veneției –  și nu mai are acces pe continent.

Pe măsură ce varianta Omicron se extinde în Italia și peste tot în alte părți, guvernul național devine din ce în ce mai dur cu cei nevaccinati, în încercarea de a evita o nouă blocare și de a proteja economia.

“Persoanele nevaccinate devin o povară pentru spitale. Cu cât reducem mai mult presiunea asupra spitalelor, cu atât putem fi mai liberi”, a afirmat premierul Mario Draghi.

Din februarie, vaccinarea va fi obligatorie pentru cei peste 50 de ani și, începând cu această săptămână, oricine intenționează să folosească transportul în comun trebuie să prezinte permis de sănătate.

În Veneția, această regulă înseamnă că insularii nevaccinați nu pot folosi “autobuzele” de apă – Vaporetto –  care sunt principala sursă de transport.

Eleonora, citată de Politico, susține că testele Covid nu sunt disponibile pe Giudecca, medicul ei este pe continent, iar supermarketurile din insulă sunt mai scumpe decât cele din centrul Veneției.  Are un abonament pentru vaporetto și spune că va continua să-l folosească – dacă nu este oprită.

Continentalii se confruntă și ei cu dificultăți. Ernesto Peschiuta, care locuiește în centrul istoric de lângă Arsenale, a declarat că a decis să nu se vaccineze la sfaturile unui prieten medic.

Bărbatul de 70 de ani își aduce de obicei nepoata de la școală folosind vaporetto, deoarece mersul pe jos ar fi prea dificil pentru el și ar presupune traversarea a cel puțin șapte poduri.

„Oamenii sunt foarte supărați. Nici măcar nu pot merge să-și cumpere pește de la piața Rialto”, a declarat Luigi Coro, președintele grupului CMP pentru drepturile cetățenilor, care a organizat sâmbătă un protest împotriva noilor restricții. El a estimat că doar aproximativ 5 la sută dintre venețieni au o barcă privată pe care o pot folosi, dar nu o pot acosta în centrul orașului fără a risca o amendă de 100 de euro.

Ultimele stiri

  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • Exit mobile version