AcasăCORONAVIRUSAnti-vaxxerii din Veneția, aruncați în derivă

Anti-vaxxerii din Veneția, aruncați în derivă

Noile reguli dure care au intrat în vigoare luni în Italia  înseamnă că orice persoană fără un permis de sănătate care să ateste că a fost vaccinată sau s-a recuperat recent după Covid-19 nu mai poate folosi transportul public. Aceasta este o mare problemă pentru oamenii care trăiesc pe insulele Veneției.

Antrenor personal și campioană la arte marțiale, Eleonora Nat locuiește pe insula Giudecca. Spune că nu are nevoie de vaccin: “Sunt sănătoasă iar vaccinul nu garantează nimic”. Eleonora este unul dintre cei 5000 de locuitori nevaccinați din insulele Veneției –  și nu mai are acces pe continent.

Pe măsură ce varianta Omicron se extinde în Italia și peste tot în alte părți, guvernul național devine din ce în ce mai dur cu cei nevaccinati, în încercarea de a evita o nouă blocare și de a proteja economia.

“Persoanele nevaccinate devin o povară pentru spitale. Cu cât reducem mai mult presiunea asupra spitalelor, cu atât putem fi mai liberi”, a afirmat premierul Mario Draghi.

Din februarie, vaccinarea va fi obligatorie pentru cei peste 50 de ani și, începând cu această săptămână, oricine intenționează să folosească transportul în comun trebuie să prezinte permis de sănătate.

În Veneția, această regulă înseamnă că insularii nevaccinați nu pot folosi “autobuzele” de apă – Vaporetto –  care sunt principala sursă de transport.

Eleonora, citată de Politico, susține că testele Covid nu sunt disponibile pe Giudecca, medicul ei este pe continent, iar supermarketurile din insulă sunt mai scumpe decât cele din centrul Veneției.  Are un abonament pentru vaporetto și spune că va continua să-l folosească – dacă nu este oprită.

Continentalii se confruntă și ei cu dificultăți. Ernesto Peschiuta, care locuiește în centrul istoric de lângă Arsenale, a declarat că a decis să nu se vaccineze la sfaturile unui prieten medic.

Bărbatul de 70 de ani își aduce de obicei nepoata de la școală folosind vaporetto, deoarece mersul pe jos ar fi prea dificil pentru el și ar presupune traversarea a cel puțin șapte poduri.

„Oamenii sunt foarte supărați. Nici măcar nu pot merge să-și cumpere pește de la piața Rialto”, a declarat Luigi Coro, președintele grupului CMP pentru drepturile cetățenilor, care a organizat sâmbătă un protest împotriva noilor restricții. El a estimat că doar aproximativ 5 la sută dintre venețieni au o barcă privată pe care o pot folosi, dar nu o pot acosta în centrul orașului fără a risca o amendă de 100 de euro.

author avatar
Radu Jacotă
536 afisari

3 COMENTARII

  1. Adica cine nu vrea sa se vaccineze cu ACESTE mizerii controversate e automat „anti-vaxxer” dom’ jurnalist? Am fost in Africa si m-am vaccinat fara emotii anti-febra galbena, m-am vaccinat de buna voie si anti hepatita dar acum ca nu vreau sa particip la experiment gata sunt anti-vaxxer, e corect asa?

  2. A ha ha, bai Draghi, bai komunistule parazit fascist, o sa ajungi mai rau ca Mussolini, bai !! Ala macar era un fanfaron de 3 lire italiene, era un clown de tot rahatul, dar tu esti numai un criminal de 6 euro si 66 de centi, bai trepadusule nazist imputit !! O sa fie ceva de toata frumusetea ca italienii tai chiar vaxxinati incap o sa inceapa sa va schimbe cravatele la toti, in aceeasi zi !! Ha ha ha 🙂 Vine, vine primavara, si o sa va ia draku pe toti 🙂 Sieg Heil, Sieg Heil, Novaxx Djokovici Macht Frei 🙂 Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville