AcasăCORONAVIRUSAngajarea, marea provocare post-Covid

Angajarea, marea provocare post-Covid

În ciuda revenirii puternice a economiei  în 2021, lumea are încă un deficit de peste 130 de milioane de joburi comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie. Decalajul continuă să se mărească între țările industrializate și cele în curs de dezvoltare.

În ceea ce privește angajarea, este mai bine să fii cetățean al unei țări dezvoltate, să fii vaccinat și să lucrezi într-o companie mare.

Dar asta nu constituie neapărat o asigurare împotriva oricărui risc de ocupare a unei poziții. Un lucru este cert, redresarea pieței muncii este modelată pe recuperarea economică în două viteze, așa cum a fost descrisă de FMI: creștere în țările dezvoltate, „orizont întunecat” în restul lumii.

Dar chiar și în primele, cu 60% dintre populație vaccinată, piața muncii încă nu și-a vindecat rănile.

Organizația Internațională a Muncii (OIM) indică faptul că „țările cu venituri mari au cunoscut o redresare mai puternică, dar încă incompletă: orele de lucru sunt cu 3,6% mai scăzute în trimestrul trei al acestui an, față de  trimestrul patru din 2019.

Media globală este mai redusă cu 4,7% –  împovărată de performanța slabă a țărilor în curs de dezvoltare și sărace unde deficitul ajunge la 7,4%.

La nivel mondial, încă lipsesc 131 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă în comparație cu situația anterioară pandemiei.

“Inegalitatea accesului la vaccinuri și diferitele măsuri de stimulare fiscală în funcție de regiuni – 86% sunt concentrate în țările bogate –  explică acest decalaj mare observat între economiile dezvoltate și restul lumii”, precizează OIM.

De asemenea, criza pandemică a crescut și mai mult decalajele de productivitate.

Măsurată în dolari în paritatea puterii de cumpărare, producția pe oră lucrată în țările industrializate a ajuns la aproape 55 de dolari, sau de 18 ori mai mult decât țările sărace (3,10 dolari) și de aproape trei ori mai mult decât media mondială (18,80 dolari). Acesta este cel mai mare decalaj observat din 2005, notează AFP.

În timp ce redresarea globală inegală a permis scăderea șomajului, OIM observă că nivelul de ocupare a forței de muncă în raport cu populația a crescut cu doar 0,6% față de 2020(54,9%).

Tinerii, femeile și cei mai puțin calificați sunt cei care suferă cel mai mult din cauza inactivității.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
539 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bai, vine razboiul cel mare in 2022, iar ratatii astia viseaza zertifikate verzi, adica negre pe pereti !! Bai bogatanilor, praf o sa va facem, puteti sa va ascundeti in toate bunkarele subterane din insula aia de 5 milioane de oi din Noua Zeelanda, unde toti sunt deja oi, tot va punem foc la kurkubeul vostru sinistru, si va vom face tarfele noastre !! Ha ha ha 🙂 Pregatiti-va, venim !! Dar nu ca sa discutam 🙂 Nazi Triple Va&&in Macht Frei 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger