AcasăCORONAVIRUSAmericanii confirmă vaccinul românesc. Imunitate de 17 ani

Americanii confirmă vaccinul românesc. Imunitate de 17 ani

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Imunitatea celulară ne protejează de toate tulpinile Covid”

Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunității celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este cea mai eficientă în lupta cu virusului. Mai mult, acest tip de imunitate poate dura până la 17 ani, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Americanii au descoperit că imunitatea celulară este cea mai bună în fața Covid, dar și a mutațiilor pe care le suferă virusul. Pentru prof.dr.Virgil Păunescu, care lucrează împreună cu cercetătorii români la vaccinul anti-Covid, acest lucru nu este decât o nouă confirmare a faptului că produsul la care lucrează este cel mai bun.

”Aproape toți specialiștii din România au contribuit la campania de denigrare a vaccinului românesc sau, în orice caz, nu au susținut în fața factorului politic, care nu avea de unde să știe cum este cu imunitatea celulară, cu T-urile. La nivelul la care am ajuns noi, cu tehnologia de ultimă generație pe care o folosim, sunt doar doi-trei în lume. Dar nu înțelege nimeni, pentru că tehnologia este atât de avansată, încât nu ai cu cine să te consulți. Nu te sprijină nimeni și, pe deasupra, din invidie, vine și te înjură. Dacă apare unul cu o chestie la care nu te pricepi și ăia despre care crezi tu că se pricep spun, cum spunea Rafila în aprilie anul trecut, că n-a auzit și că nu-l interesează, atunci nici factorul politic nu se implică. Și tehnologia pe bază de ARN este foarte nouă și nu se auzise de ea. Doar că vaccinurile pe bază de T-uri, care stimulează imunitatea celulară, sunt infinit mai bune decât cele pe care le-au făcut ei până acum. Iar tehnologia noastră mai are un avantaj, că pe piață mai sunt doi-trei care fac așa ceva, dar fac o chestie foarte complicată. Noi puteam fi gata cu vaccinul, pentru că este simplu și elegant. Și noi și cei de la Universitatea Tubingen am văzut articolele din 2019 și 2020 care spuneau două lucuri: că imunitatea cu anticorpi SARS și MERS, în aceste zoonoze, nu ține suficient, ține un an, un an și jumătate, iar imunitatea cu lifocite T citotoxice este prezentă și la 17 ani și poate asigura timpul necesar acoperirii cu vaccin a întregii populații”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Protecție totală

Limfocitele T protejează împotriva tuturor tulpinilor de Covid, pentru că limfocitele T văd antigene care nu sunt la suprafață, sunt ascunse și nu sunt atât de supuse mutațiilor, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu. ”Mai exact, ele văd structuri proteice ascunse în zona internă a virusului și a regiunii spike-urilor, care nu pot fi atacate de anticorpi”, afirmă prof.dr.Virgil Păunescu. Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a demonstrat că răspunsul celulelor T la Covid-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Fabrică de vaccinuri în România

Banca Europeană de Investiții (BEI) vrea să finanțeze o fabrică în România care să producă vaccinul anti-Covid dezvoltate de Institutul Oncogen Timișoara. ”Banca va suporta jumătate din banii necesari construirii unei fabrici de vaccinuri și integral faza a III-a a studiului clinic, care este și cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care le luăm pe planul de reziliență am putea finanța cealaltă jumătate, i-am scris deja premierului Florin Cîțu, să-mi repartizeze un consilier pe probleme economice. BEI asigură consultație gratuită totală, de la finanțare până la punerea în funcțiune, dar trebuie să se ia hotărârea, pentru se pot face facilități de 5 milioane de doze de vaccinuri sau de 10 milioane de doze. Ceea ce prezentăm noi acum este un vaccin pe o platformă de vaccinare nouă, care poate fi aplicat în multe alte lucruri, nu numai în SARS-Cov-2, deci nu rămâi într-un singur produs”, ne-a precizat vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, prof.dr.Virgil Păunescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.