AcasăCORONAVIRUSAmerica a întors cu adevărat pagina Covid?

America a întors cu adevărat pagina Covid?

În ciuda uneia dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume, SUA au înregistrat o creștere suplimentară a numărului de infecții. În timp ce unele state au început să ridice restricțiile, experții se tem de un al patrulea val Covid.

Restaurante, cinematografe, cluburi de noapte și complexe sportive se redeschid în New York. Adunările sunt din nou autorizate în anumite state, în timp ce obligația de a purta o mască este ridicată treptat pe alocuri. După haosul din iarnă, țara respiră în cele din urmă, dar Joe Biden le-a amintit americanilor să nu “lase garda jos”. Președintele este ambițios: obiectivul inițial de 100 de milioane de vaccinuri injectate a fost atins la sfârșitul lui martie, în cea de-a 58-a zi a mandatului său. Programul național vizează 200 de milioane de doze inoculate. Astăzi, mai mult de unul din cinci adulți este complet vaccinat, iar SUA se află în fruntea celor mai avansate țări în ceea ce privește imunizarea. Cu toate acestea, persistă amenințarea unui nou val de contaminări.

Un dezastru iminent

Infecțiile sunt din nou alarmante, în ultima săptămână au fost înregistrate în medie 65.700 de cazuri zilnice pentru o țară de 328 milioane de locuitori. Aceasta reprezintă o creștere de 22% față de săptămâna anterioară, când numărul era aproape de cel mai mic punct din 2021, arată datele Universității Johns Hopkins. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky, a afirmat că putem vorbi despre un “dezastru iminent” pentru Statele Unite. Deși ratele de vaccinare cresc, pur și simplu variantele Covid mai contagioase, precum B.1.1.7,  se răspândesc la rândul lor, iar mulți oameni sunt încă vulnerabili. Varianta B.1.1.7 reprezintă aproximativ 26% din totalul virusului care circulă în SUA și domină în unele regiuni. În ciuda solicitărilor de precauție din partea lui Biden, societatea americană rămâne divizată, iar multe state (majoritatea republicane) au ridicat complet restricțiile de sănătate. În plus, traficul aerian intern a revenit la nivelul său pre-epidemic.

Vaccinarea, o cursă contra timpului

Prioritatea de vaccinare a fost acordată persoanelor în vârstă (73% au primit cel puțin o doză). Joe Biden a asigurat că 90% dintre adulți vor fi eligibili pentru vaccinare până pe 19 aprilie. Dar până atunci tinerii rămân vulnerabili. “Ar fi nevoie să fie vaccinată 70% din populație pentru a reduce orice risc de epidemie. Vaccinarea vârstnicilor îi protejează de o mortalitate care altfel ar fi fost îngrozitoare. Dar virulența redublată a noilor variante ale virusului ridică frica unei mortalități mai mari la cei tineri decât cea observată la valurile anterioare”, a declarat pentru AFP Antoine Flahaut, epidemiolog și director al Institutului de Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva. Obiectivul administrației Biden de “revenire la normal” pe 4 iulie, sărbătoarea națională, rămâne neschimbat pentru moment. Ceea ce va dura, în timp ce numărul vaccinărilor crește, va fi dublarea măsurilor de siguranță care s-au dovedit funcționale. Este posibil ca unele state mai afectate decât altele să recurgă, ca în Europa, la măsuri de izolare mai puternice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor