AcasăCORONAVIRUSAmenințări fățișe pentru medicii care prescriu Ivermectina

Amenințări fățișe pentru medicii care prescriu Ivermectina

Ivermectina, un medicament prea ieftin pentru a-i fi recunoscută eficiența

Medicii care îndrăznesc să prescrie Ivermectina pacienților bolnavi de Covid ar putea răspunde chiar penal. Cel puțin acesta este mesajul transmis public într-o emisiune tv de controversatul analist militar Radu Tudor, care, de la începutul pandemiei, s-a dovedit a fi un fel de purtător de cuvânt al Guvernului. În motivația ilegalității este invocat punctul de vedere al unui producător farmaceutic din SUA.

Faptul că Ivermectina s-a dovedit a avea, accidental, efect în combaterea virusului care a blocat planeta, a iscat o campanie furibundă împotriva acestui medicament. Guvernul român, care s-a remarcat prin exces de zel la piedici și restricții în absolut orice, s-a grăbit să activeze câțiva medici care să desființeze tratamentul cu Ivermectina în cazurile Covid și, mai mult decât atât, să blocheze și cantitățile produse de fabricile românești de medicamente de uz veterinar. Și, pentru că aceste lucruri nu au avut efectul vizat, Guvernul a mai transmis un mesaj public, prin analistul militar Radu Tudor, a cărei poziție s-a schimbat radical și neînțeles de la începutul pandemiei. Invocând un punct de vedere al unui producător al medicamentului din SUA, analistul a transmis o amenințare directă la adresa medicilor care vor îndrăzni să trateze pacienții cu Ivermectină. ”Varianta de uz uman a Ivermectinei, numită Stromectol, este autorizată în Statele Unite şi utilizată în combaterea anumitor paraziţi.

Potrivit companiei Merck, cercetătorii săi au demarat un proces de analiză care, până în prezent, a indicat că nu există bază ştiinţifică din studii preclinice pentru un potenţial efect terapeutic anti-Covid-19, că nu există dovezi relevante de activitate clinică sau eficacitate clinică la pacienţi cu Covid -19 și că în majoritatea studiilor realizate se constată o lipsă îngrijorătoare a datelor de siguranţă. Din punct de vedere comercial, producătorii farmaceutici aveau tot interesul să nu facă publice aceste precizări. Acest comunicat vine să lămurească lucrurile. Poate exista responsabilitate în faţa justiţiei dacă medici care nu au studii validate de agenţii naţionale şi internaţionale administrează pacienţilor această substanţă. Cred că lămurirea companiei Merck pune punct polemicii legate de ivermectină. S-a terminat, închidem subiectul Ivermectină, el poate fi periculos dacă îl rostogolim mai departe”, a declarat Radu Tudor, într-o emisiune TV.

În Slovacia, sănătatea populației este prioritară

În ciuda controverselor iscate pe plan mondial, Ministerul Sănătăţii din Slovacia a decis, la sfârșitul lunii ianuarie, să aprobe utilizarea medicamentului Ivermectin în lupta împotriva noului coronavirus. Ivermectin va putea fi administrat în tratarea Covid-19 în Slovacia în următoarele şase luni. În plus faţă de spitale, el va fi disponibil cu prescripţie în farmacii. Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății din Slovacia, Ivermectin este un antiparazitar care are şi proprietăţi foarte puternice antivirale şi antiinflamatorii în boala Covid-19. Afirmaţia este susţinută de un număr tot mai mare de studii care îi indică eficacitatea nu doar în teste in-vitro şi pe animale, ci şi în multe aplicări clinice din centre şi ţări ale lumii. Medicamentul este înregistrat deja în câteva ţări, printre care Franţa, SUA, Suedia şi Norvegia, se mai arată în comunicat.

Infecționiștii români susțin medicamentul

Dr. Adrian Marinescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a arătat că Ivermectina este o soluție pentru tratarea bolnavilor Covid, considerând că, în scurt timp, medicamentul va fi aprobat în Europa. ”Sunt şanse mari ca acest medicament să fie folosit şi la noi pentru tratarea Covid. Vorbim de un efect antiviral. Medicamentele antivirale au ca rol împiedicarea virusului de a intra în celule umane. Va împiedica îmbolnăvirea. Poate fi folosit şi în cazurile grave. Eficienţa maximă este atunci când e luată încă de la primele simptome. Nu ştiu dacă vorbim de zile până la aprobarea pentru tratarea COVID. Probabil, va fi un interval scurt dacă lucrurile se vor mişca la nivel european”, a afirmat medicul Adrian Marinescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.