AcasăCORONAVIRUSALERTĂ! Tulpina japoneză de Covid-19 a ajuns în România. Îngrijorare majoră în...

ALERTĂ! Tulpina japoneză de Covid-19 a ajuns în România. Îngrijorare majoră în rândul medicilor

covid-19ALERTĂ! Tulpina japoneză de Covid-19 a ajuns în România. Îngrijorare majoră în rândul medicilor

Noua tulpină SARS-CoV-2 care prezintă și mutația E484K, descoperită în Japonia, a fost depistată la Suceava, pe baza secvențierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare”. Proba biologică cu noua variantă de coronavirus a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de la un pacient fără un istoric recent de călătorie în Marea Britanie.

Tulpina japoneză poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului, transmite Ministerul Sănătății. Potrivit sursei citate, la cele trei variante îngrijorătoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) şi din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sănătate Publică din Anglia a adăugat, în luna februarie, o nouă variantă a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

„Deși numărul cazurilor identificate cu noua variantă (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri în Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin și mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor.” (…) Într-un comunicat emis duminică, 4 aprilie, de agenția Reuters, este prezentată îngrijorarea în legătură cu răspândirea acestei variante și în Japonia, aproximativ 70% dintre probele secvențiate de la un spital din Tokyo prezentând această mutație”, au arătat experții de la Suceava.

Ce presupune tulpina japoneză

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat ce presupune tulpina japoneză – mutația E484K a coronavirusului-, întâlnită atât la tulpina britanică, cât și la tulpina sud-africană. El a precizat că trebuie accelerată vaccinarea astfel încât coronavirusul să nu mai aibă masă de populație în care să poată face mutații.

„În primul rând mutația E484K – din tulpina japoneză – este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment. Este vorba despre o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile la acest moment, dar datele care provin din SUA, cel puțin pentru vaccinul de la Pfizer, arată că la 6 luni de la doza de rapel eficacitatea acestui vaccin și eficiența care este validată în viața de zi cu zi se păstrează la peste 91%, fiind inclusiv protecție față de aceste variante noi.

Lucrurile nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică. Este de subliniat cursa contra cronometru față de care noi ne aflăm în lupta cu acest virus. Cu cât un număr mai mare de persoane se vor vaccina în perioada următoare, la nivel global, cu atât numărul de infectări se va reduce semnificativ și probabilitatea acestui virus de a căpăta și de a acumula noi mutații va scădea considerabil”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

author avatar
Andreea Vlad
278 afisari

2 COMENTARII

  1. Alertă, urgie, săriți! Fir-ați să fiți, cu tulpinile voastre cu tot și cu propaganda la ” vaccinuri ”! Să ne sugeți de tulpină!

  2. Toate tarile au cate o tulpina. Vor urma ramuri, muguri, etc. Nu s-au mai umplut conturile alea?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger