AcasăCORONAVIRUSAlertă de gradul zero. A început valul vaccinaților

Alertă de gradul zero. A început valul vaccinaților

Vaccinații, cei mai vulnerabili în fața variantelor Covid

Valul 5 sau al câtelea o mai fi prin Europa și prin lume este, cu siguranță, valul vaccinaților. Culmea este că nu Omicronul îi seceră, care nu a atins nici pe departe transmiterea comunitară despre care se tot vorbește, ci aceeași Delta, care îi atacă agresiv pe așa-zișii imunizați artificial.

Se pronunță atât de des cuvântul ”Omicron”, pe toate canalele media, încât nimeni nu mai stă să verifice dacă această ultimă variantă a Covid este sau nu responsabilă de recordurile absolute de infectări din Europa și din lume. În fapt, chiar dacă ECDC și-a luat o pauză lungă de la raportări, nicio informație oficială, bazată pe secvențierea virusului, nu arată că responsabil ar fi Omicronul.

Valul uriaș care a lovit peste tot pe mapamond este al vaccinaților, pentru că explozia de cazuri se manifestă fix în cele mai vaccinate țări. Ultimele date raportate ieri arată peste un milion de cazuri în SUA, 377.000 de cazuri în Spania, 187.000 cazuri în Marea Britanie, 67.000 în Franța, 50.000, în Germania, 38.000 în Elveția, 34.000 în Irlanda și aproape 10.000 în Israel. A fost poate cea mai neagră zi a pandemiei, pentru că niciodată în acești doi ani nu s-au înregistrat atât de multe cazuri, dovadă zdrobitoare a problemelor pe care le creează vaccinurile. Revenind la Omicron, în spatele căruia se încearcă a se arunca responsabilitatea, și acesta lovește tot în vaccinați. Din cele 93 de cazuri înregistrate în România, aproape 90% au fost la cei complet vaccinați. Mai mult, INSP a anunțat că secvențierile virusului au arătat că în România nu există transmitere comunitară cu această variantă despre care se tot spune că este supercontagioasă.

Culmea este că în țara de origine a Omicronului, Africa de Sud, numărul de infectări a scăzut brusc de la 26.000 la circa 3.000, iar noua variantă nu a pus niciun moment presiune pe sistemul sanitar, dat fiind formele ușoare pe care le-a dat.  Deși au existat voci din sistemul medical românesc care au spus că Omirconul dă forme ușoare doar în țările foarte vaccinate, trebuie amintit că Africa de Sud are 26,8% din populație vaccinată.

Vulnerabilitate maximă

Cercetătorii danezi au descoperit că persoanele vaccinate sunt cele mai vulnerabile în fața Omicron, varianta fiind de 2,7 – 3,7 ori mai infecţioasă decât Delta în rândul acestora. Studiul danezilor a arătat că virusul SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid în prezent pentru că a devenit mai bun în ceea ce priveşte capacitatea lui de a evita imunitatea dobândită prin vaccinare. Cu toate acestea, oamenii de știință din Danemarca au ajuns și ei la concluzia că riscul de a fi spitalizat din cauza Omicron este de două ori mai mic decât în cazul variantei Delta, fapt care arată că acesta ar putea fi ultimul val al pandemiei. Totodată, cercetările de până acum indică faptul că cei mai bine protejați în fața variantelor Covid sunt nevaccinații, a căror imunitate complexă îi apără mult mai bine.

În România se anunță Apocalipsa

Deși România a intrat în scenariul verde încă de la jumătatea lui noiembrie, autoritățile au refuzat să ridice restricțiile dure impuse, pe motiv că vine urgia în ianuarie, sabotându-și acel parteneriat cu populația bazat pe încredere. A fost de ajuns o creștere a numărului de cazuri, pe fondul triplării numărului de teste efectuate, că s-a și anunțat Apocalipsa.  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezis un număr de cazuri de două ori mai mare în valul 5, față de valul 4, însă rămâne de văzut dacă valul chiar se va manifesta în România. Cert este că nu testele pozitive ar trebui să fie principalul criteriu, ci spitalizările și numărul de cazuri grave. Din acest punct de vedere, odată cu creșterea numărului de cazuri, internările la ATI au scăzut, iar spitalele sunt, în continuare, aproape pustii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.