Cauta

Al cincilea val Covid. Până când vom trăi cu virusul?

Greu de răspuns, cazurile Covid-19 sunt în creștere în mai multe țări europene și în întreaga lume.

Creșterile sunt vizibile din nou în Franța, Italia și Regatul Unit. Ratele de infecție atât în ​​Austria, cât și în Germania eclipsează valurile anterioare ale virusului (pe baza cazurilor la milion).

China se confruntă cu noi maxime în ceea ce privește numărul de cazuri. SUA ar putea urma în curând.

Acest al cincilea val al virusului este probabil să fie de scurtă durată în multe zone, dar imaginea variază în întreaga lume, potrivit Bloomberg. Divergența  oferă un raport cu privire la eficacitatea politicilor anti-Covid în vigoare.

Noul val este condus în mare parte de țările care elimină restricțiile pandemice chiar în momentul în care subvarianta omicron BA.2, mai transmisibilă, a început să se răspândească.

În Marea Britanie, secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, a sugerat că persoanelor de peste 50 de ani li se poate oferi o a patra doză de vaccin din toamnă.

Datele din Danemarca și Suedia, cele două țări în care BA.2 s-a așezat timpuriu, arată că scăderea imunității nu conduce atât de mult la creșterea infecțiilor.

Deși cazurile Covid cresc în mai multe țări, rata de spitalizări și internări la UTI pe caz rămâne scăzută și nu există nicio dovadă până în prezent că subvarianta BA.2 duce la o severitate crescută a bolii.

Imaginea din SUA este mai puțin clară. În ultimele două valuri de Covid, traiectoria infecțiilor a fost în urmă cu câteva săptămâni față de Europa, așa că același lucru s-ar putea întâmpla și de această dată.

Deocamdată, procentul de cazuri de omicron BA.2 în SUA este între 10% și 15%, același nivel ca în Marea Britanie la începutul lunii februarie. Pe măsură ce subvarianta proliferează, infecțiile vor începe probabil să crească din nou.

Creșterea infecțiilor reprezintă cea mai serioasă provocare pentru țări precum China care au urmat politici zero-Covid.

Aceste regimuri extrem de restrictive au prevenit infecțiile din variantele anterioare și au menținut ratele de deces scăzute, dar vaccinurile  au fost mai puțin eficiente împotriva variantei mai transmisibile de omicron și a subvariantei BA.2 cu răspândire mai rapidă.

În Noua Zeelandă, acoperirea puternică a vaccinurilor ajută la gestionarea severității bolii, cu decese la un milion la un nivel relativ scăzut. Acest lucru este în contrast puternic cu situația din Hong Kong, unde o creștere rapidă a infecțiilor se traduce într-una dintre cele mai mari rate de deces, la aproape 40 la milion.

Și  în țările cu niveluri ridicate de imunitate și vaccinare, ratele mari de infecție vin cu costuri chiar și acolo unde există rate scăzute de spitalizare și deces.  Vaccinarea reduce riscurile de Long Covid și sechele post-acute ale Covid (PASC) – dar nu le elimină.

Valul actual de Covid ar trebui să ne asigure că vaccinurile și tratamentele rămân cea mai bună apărare împotriva unui virus în evoluție. Dar este și un memento:  în timp ce învățăm să trăim cu Covid, nu îl putem ignora.

Ultimele stiri

  • Ce este „opțiunea nucleară” pe care UE vrea s-o aplice în cazul Ungariei. Alarmă la Budapesta!
  • Țepe sub nasul ANAF. Accizele, sifonate printr-o schemă nedetectabilă
  • Mbappe, lovitură de 90 de milioane de euro
  • Naționala lui Edi Iordănescu, sub lupa presei din Anglia
  • Închis-deschis: robinetul OPEC+ tulbură piața petrolului
  • Beijing vs Bruxelles. Se mai poate evita războiul comercial?
  • Stațiunea Bran, în pericol! Aici se construiește următorul reactor nuclear modular mic (SMR) după cel de la Doicești
  • Statul își ia înapoi șantierul naval. Investitorii străinii l-au adus în sapă de lemn
  • Procurorii au anunţat decizia în privinţa criminalilor omului de afaceri Kreiner Adrian
  • Victoria PNL înseamnă victoria dreptei în alegerile din 9 iunie
  • Exit mobile version