AcasăCORONAVIRUSAgenția UE pentru boli infecțioase: Nu este nevoie de a treia doză...

Agenția UE pentru boli infecțioase: Nu este nevoie de a treia doză de vaccin!

„Nu este nevoie urgentă de supra-rapel pe baza dovezilor actuale”, a transmis Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Un apel fără ecou în rândul țărilor bogate din UE, care încep frenetic să administreze a treia doză.

“Dovezile bazate pe eficacitatea vaccinului și durata protecției arată că toate vaccinurile autorizate în UE sunt în prezent suficient de  eficiente împotriva spitalizării legate de Covid-19, a bolilor severe și a decesului”, au precizat experții ECDC.

Mai mult, UE a anunțat marți că 70% dintre adulți sunt complet vaccinați. Supra-rapelul, adoptat rapid de țările bogate din Uniunea European, este extrem de controversat în contextul în care statele sărace încă aşteaptă primele doze.

De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a recomandat doza de consolidare, dar această practică este apărată de comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, însărcinat cu coordonarea aprovizionării Uniunii Europene cu vaccinuri împotriva coronavirusului.

Breton a respins criticile OMS faţă de administrarea celei de-a treia doze în ţările bogate: ”Înţeleg mesajul OMS, dar cifrele nu îl susţin, în condiţiile în care vom produce în Europa şi în SUA între 500 şi 600 de milioane de doze pe lună”.

Mai multe state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Austria, Polonia sau Ungaria, au anunţat deja că încep să administreze a treia doză.

ECDC a subliniat că “vaccinările suplimentare ar trebui luate în considerare doar pentru persoanele cu sisteme imune grav slăbite, care nu au atins un nivel adecvat de protecție după primul vaccin”.

La rândul său, directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, consideră că dozele disponibile ar trebui mai degrabă să fie livrate statelor sărace rămase în urmă în campaniile de vaccinare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor