AcasăCORONAVIRUSAfacerea izoletelor din pandemie. Curtea de Conturi îl face praf pe Arafat

Afacerea izoletelor din pandemie. Curtea de Conturi îl face praf pe Arafat

Cele 84 de izolete sau camere de izolare cu presiune negativă cumpărate de Raed Arafat în timpul pandemiei au înțepenit pe stocurile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din țară, se arată într-un raport al Curții de Conturi. Achiziția s-a făcut fără licitație, invocându-se caracterul de extremă urgență, pentru care s-au cheltuit peste 5 milioane de euro, fără TVA. De altfel, dosarul izoletelor se află și acum pe masa DNA.

Deși a invocat caracterul urgent al achiziției, Raed Arafat, șeful DSU, nu a utilizat nici una dintre cele 84 de camere de izolare cu presiune negativă (izolete), cumpărate cu peste 5 milioane de euro în 2020. Produsele au fost distribuite la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din țară, unde au fost pur și simplu depozitate în așteptarea unui cataclism.

Curtea de Conturi a desfășurat un audit de conformitate care a urmărit această achiziție a izoletelor, concluzionând că fondurile publice au fost cheltuite ineficient. Din raportul Curții de Conturi aflăm și faptul că dosarul achiziției pentru Acordul-cadru nr. 1799/CN/16.03.2020 având ca obiect Camere de izolare cu presiune negativă se găsește în original la Direcția Națională Anticorupție în dosarul nr. 85/P/2022.

”În vederea clarificării aspectelor privind neutilizarea echipamentelor de urgență medicală Camere de izolare cu presiune negativă, a fost transmisă către dl. Raed Arafat, secretar de stat, Șef Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Nota pentru clarificarea unor aspecte în care care au fost formulate întrebări pentru clarificarea motivelor pentru care  nu a fost emisă o altă dispoziție pentru darea în folosință a bunurilor Camere de izolare cu presiune negativă în vederea utilizării de beneficiarii finali ai acestor produse pentru care s-a realizat achiziția, respectiv unitățile de sănătate publică. De asemenea s-au solicitat clarificări cu privire la modul cum a monitorizat, controlat și asigurat Departamentul pentru Situații de Urgență utilizarea produselor achiziționate în regim de urgență, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, pentru acoperirea necesităţilor de produse imediate în gestionarea situației de urgență”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

Spitalele sunt de vină!

Motivul invocat cu privire la neemiterea unei alte dispoziții din partea DSU în vederea distribuirii camerelor de izolare cu presiune negativă către beneficiarii finali l-a reprezentat lipsa de interes din partea unităților spitalicești, respectiv faptul că nu au fost primite solicitări din partea spitalelor.

De asemenea a fost invocată și evoluția pandemiei SARS-Cov2 din perspectiva managementul spitalelor în gestionarea cazurilor de îmbolnăviri prin realizarea de circuite ale pacienților, organizarea saloanelor, secțiilor sau întregului spital care au dus la scăderea interesului pentru sistemele de izolare cu presiune negativă.

Cu toate acestea, susține Curtea de Conturi, nu au fost aduse argumente care să demonstreze inițiativa DSU pe lângă Ministerul Sănătății și unitățile spitalicești în a distribui camerele de izolare cu presiune negativă, respectiv nu au fost prezentate refuzurile unităților spitalicești în primirea acestor bunuri. ”Camerele de izolare cu presiune negativă sunt foarte bine venite și în contextul pregătirii pentru intervenții în cazul accidentelor de tip chimic, biologic, radioactiv, nuclear (CBRN) care este solicitată la nivel UE și NATO în contextul ultimelor evoluții din regiune, deci nevoia de a le avea nu s-a încheiat cu scăderea cazurilor SARS-Cov2”, se arată în răspunsul dat de Raed Arafat Curții de Conturi.

Descoperire șoc. Mai aveau izolete pe stoc

Curtea de Conturi a mai constatat că, înainte de decizia de a cumpăra 84 de izolete, în luna februarie 2020, existau 40 produse izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă în gestiunea structurilor IGSU. Aceste izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă au făcut obiectul achizițiilor în perioada 2014-2015, perioadă în care era în curs de evoluție epidemia de Ebola. Ca urmare a controlului efectuat, Curtea de Conturi a concluzionat că nu s-a asigurat utilizarea cu eficiență a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru achizițiile realizate și a cerut conducerii MAI să dispună analizarea cauzelor și împrejurărilor care au condus la neutilizarea până în prezent a celor 84 camere de izolare cu presiune negativă achiziționate în regim de extremă urgență prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
3.002 afisari

16 COMENTARII

 1. de ani de zile il fac praf toti si nimic , pina si Basescu si-a rupt dintii in gatul lui arafat . o fi omul unor servicii straine de-i invincibil .

 2. aia n-a fost pandemie, a fost batjocura.
  a fost crima cu premeditare si razboi biologic si psihologic.
  va aduceti aminte?
  propagarea minciunilor prin emisiunea libera de nevaccinati, propaganda vicleana si terorism medical practicat de mai multe slugi ale întunericului.

 3. Arafat a dat 59523 euro pe fiecare izoleta! Era cumva vre-un Cadillac?
  Si aia 4 milioane de euro furati de el in martie 2020? Unde sunt?

 4. Izoletele alea erau obligatorii pentru omul de rand.Altfel, il pastea contraventia.
  Vergilica Chitac, primarul fara frica, a refuzat izoleta.
  A patit ceva?
  Asta inseamna aplicarea discretionara a legii.
  Pentru unii muma, pentru altii(fara bani) ciuma.
  Si vor sa vorbim de” justitea” independenta.
  Si vor respect

 5. Multi oameni au murit din cauza acelor izolete, „descarcau” bolnavul la spital si in acea izoleta (nedezinfectata, nici nu este posibil sa dezinfectezi un spatiu mic in cateva minute) introduceau altul care poate avea o gripa usoara, o viroza banala si i se agrava starea stand in acea izoleta. Cine a avut ideea sa foloseasca si sa prioduca acele izolete trebuie sa raspunda penal, nu s-au respectat niciun fel de reguli. Cand va fi procesul cu cei responsabili de mortii din pandemie care nu au fost tratati corect?

  • era nedezinfectata izoleta …. si tu ai pus botul la ” marea infectie ” care nu a fost nimic , a fost raceala care este de mii de ani , fraiere ….

 6. ‘ Mult zgomot pentru …. nimic ‘, sau, ‘ Curtea de Conturi contra Fundației SMURD” ! Au căzut guverne, au venit și plecat președinți ….’ Arafat rezistă’, vorba unei vechi reclame la un șampon !

 7. Curtea de conturi da semnalul , dar curtea cu magistrati, ce face? Vad ca e intangibil…Sa plateasca paguba si gata, ca si cei cu vaccinurile. nu ajuta nimanui daca sunt bagati la mititica, fara sa plateasca.

 8. Praf în ochi! Au omorît, schilodit și batjocorit oameni iar ei se leagă de 84 de tărgi cu coviltir, e drept, la preț nesimțit.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri