AcasăCORONAVIRUSActorii din spatele teoriilor conspirației Covid-19

Actorii din spatele teoriilor conspirației Covid-19

Întrebările legitime despre virus au creat condiții perfecte pentru teoriile conspirației. În absența cunoștințelor, speculațiile și propaganda au înflorit. Indivizi fără dovezi au fost susținuți ca experți cu afirmații explozive. 

Associated Press a colaborat cu laboratorul de cercetare digitală al Consiliului Atlantic la o investigație de nouă luni pentru a identifica persoanele și organizațiile din spatele unora dintre cele mai virale dezinformări despre originile coronavirusului, iar Al Jazeera enumeră câțiva dintre acești actori.

Francis Boyle

Profesor de Drept, Boyle nu are o diplomă academică în virologie sau biologie, dar este un critic de lungă durată al cercetărilor asupra agenților patogeni. El a susținut că serviciile secrete israeliene au fost implicate în atentatul din 1993 în parcarea subterană a  World Trade Center; că SARS, gripa porcină și Ebola au fost modificate genetic; și că virusul West Nile și boala Lyme provin dintr-un laborator american de război biologic. Boyle spune că virusul Covid este o armă biologică modificată genetic care a scăpat dintr-un laborator de nivel înalt din Wuhan, China. Cercetătorii americani ar fi contribuit la crearea acestui virus, în timp ce mii de medici, oameni de știință și lideri aleși conspiră pentru a ascunde adevărul. Boyle și-a promovat revendicarea într-un e-mail către o listă a organizațiilor de știri și a contactelor personale pe 24 ianuarie 2020. În aceeași zi, a fost intervievat pe un podcast numit Geopolitics and Empire. Acest podcast a fost citat de un site web indian puțin cunoscut, GreatGameIndia, și a devenit viral cu comentariile lui Boyle preluate și prezentate la televiziunea de stat iraniană, mass-media de stat rusă și site-uri web marginale din SUA și din întreaga lume. De atunci și-a repetat afirmațiile la emisiunea lui Alex Jones, Infowars.

Great Game India

Site-ul a fost un promotor timpuriu al teoriei conform căreia coronavirusul a fost proiectat. Povestea sa din 26 ianuarie 2020, Coronavirus bioweapon – How China Stole the Coronavirus From Canada and Weaponized It, a fost preluată de blogul financiar de extremă dreapta Zero Hedge și distribuită miilor de utilizatori  social media înainte de a fi promovată de site-ul conservator RedStateWatcher și a primit mai mult de 6 milioane de angajamente. GreatGameIndia susține că virusul, care a ucis acum peste 2,3 milioane de oameni în întreaga lume, a fost mai întâi găsit în plămânii unui pacient din Arabia Saudită și apoi trimis în laboratoare din Olanda și Canada,  de unde a fost furat de oamenii de știință chinezi.

Centrul de Cercetare privind Globalizarea

Centrul din Montreal publică articole despre geopolitică, inclusiv o doză sănătoasă de teorii ale conspirației asupra vaccinurilor și atacurilor din 11 septembrie 2001. Este condus de Michel Chossudovsky, profesor emerit de economie la Universitatea din Ottawa și un teoretician al conspirației care a susținut că armata SUA poate controla vremea. The Centre for Research on Globalization publică autori din întreaga lume – dintre care mulți distribuie afirmații nefondate cu privire la originile focarului Covid. În februarie, de exemplu, a publicat un interviu cu Igor Nikulin care  susține că SUA au creat virusul și l-au folosit pentru a ataca China. Nikulin este citat în mediul de stat rus și în publicațiile marginale din vest ca biolog și fost inspector al armelor în Irak, care a servit într-o comisie ONU pentru arme biologice și chimice în anii ’90.

Site-ul web al centrului „a devenit profund cuprins în ecosistemul larg de dezinformare și propagandă al Rusiei”, traficând teoriile conspirației anti-SUA, potrivit unui raport al Departamentului de Stat  din 2020, care a constatat că șapte dintre presupușii săi scriitori nici măcar nu există, dar au fost creați de agenții de informații din Rusia.

Greg Rubini și Kevin Barret

Greg Rubini este numele unui teoretician al conspirației pe internet care susține că are contacte la nivel înalt în domeniul serviciilor de informații. Rubini a postat pe Twitter că dr. Anthony Fauci a creat coronavirusul, folosit ca armă biologică pentru a reduce populația lumii și a submina administrația Trump. Kevin Barret, fost rector la Universitatea din Wisconsin-Madison, a spus că este „80%” sigur că SARS-CoV-2  a fost creat de elemente din guvernul SUA ca armă bio și folosit pentru a ataca China și Iranul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
456 afisari

2 COMENTARII

  1. Mai baieti, de ce nu va rezumati voi la prezentarea stirilor sau sa comentati voi ceea ce stapaniti. Sunteti penibili

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger