AcasăCORONAVIRUSANUNȚ OFICIAL: accesul în restaurante și baruri, pe baza certificatului COVID! Ministrul...

ANUNȚ OFICIAL: accesul în restaurante și baruri, pe baza certificatului COVID! Ministrul Ioana Mihailă a spus tot – VIDEO

(foto: Facebook)

Revin în atenție discuțiile cu privire la eventuale restricții pentru românii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, în contextul în care autoritățile iau în calcul o posibilă creștere semnificativă a numărului infectărilor.

Și anume se discută varianta ca accesul în restaurante și în baruri să se facă pe baza certificatului COVID. E o ”variantă de lucru”, din câte reiese din spusele ministrului Sănătății.

”Sunt discuţii între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, specialiştii de la Institutului Naţional de Sănătate Publică referitoare la cum vom acţiona dacă cifrele incidenţei vor creşte semnificativ, dacă paturile din spitale vor începe să se umple”, din câte a declarat Ioana Mihăilă, luni seară, la Digi24.

Trei principii avute în vedere

Sunt mai multe principii avute în vedere, principalul obiectiv fiind, din câte a mai anunțat ministurl Sănătății, menținerea cât mai mult posibil a școlilor deschise, după începerea noului an școlar, pe 13 septembrie, dar și dezideratul de a nu mai închide sectoare ale economiei afectate puternic de restricțiile luate în cursul anului 2020 – cum ar fi HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele).

”Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil, aşa cum este în ordinul comun acum, până la şase la mie incidenţă într-o localitate, şcolile vor fi deschise pentru învăţământul faţă în faţă, dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea principiu şi un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate.

Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa. Plecăm de la aceste trei principii şi în funcţie de cum va evolua pandemia, vom vedea la care dintre activităţi vom verifica aceste certificate, permiţând accesul fie pe baza certificatului COVID, fie pe baza certificatului COVID care atestă vaccinarea – dacă ne referim poate la activităţi care implică un risc mai mare de transmitere, iar acestea sunt activităţile în spaţii închise cu aglomerări de persoane”, a explicat Mihăilă.

Ce s-ar putea întâmpla la intrarea în mall sau în restaurant

În acest context, întrebată dacă la mall, de exemplu, s-ar putea intra, în anumite condiții, numai cu certificat de vaccinare, oficialul guvernamental a răspuns: ”Da, este o variantă de lucru aceasta, așa cum o altă variantă de lucru este ca în restaurante sau în baruri, unde riscul de transmitere, nepurtând mască, este unul destul de mare, accesul să se facă pe baza certificatului – fie a celui european, fie a celui de vaccinare.

Dar aceste discuţii vor fi concretizate în momentul în care incidenţa creşte”, a susținut Mihailă.

author avatar
Andrei Coman