AcasăCORONAVIRUSAccesul egal la vaccin, doar pentru țările bogate

Accesul egal la vaccin, doar pentru țările bogate

În timp ce Uniunea Europeană distribuie vaccinuri către populațiile sale, multe țări mai sărace nu au primit încă nici o singură doză.

Pe de o parte sunt exemple precum blocul comunitar și Marea Britanie, unde au fost deja administrate peste 11 milioane de doze de vaccinuri. În total, UE a semnat contracte pentru 2,3 ​​miliarde, în timp ce Regatul Unit a asigurat 367 de milioane. Dacă toate aceste vaccinuri sunt aprobate, populațiile lor vor putea fi vaccinate de aproape trei ori. Țările bogate stabilesc, de asemenea, obiective ambițioase pentru septembrie: guvernul britanic își propune să administreze tuturor adulților prima lor doză; Belgia intenționează să fie vaccinată 70% din populația sa, iar Germania 60%. Dar de cealaltă parte sunt națiunile mai puțin bogate, unde campaniile naționale de vaccinare nu au început încă. Este coșmarul despre care experții mondiali în sănătate avertizaseră de mult timp. COVAX, programul comun de a asigura distribuția echitabilă a vaccinurilor gestionate de OMS – Gavi, Alianța Vaccinilor, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI) – au fost menit să rezolve așa numitul naționalism vaccinal. Deși a asigurat aproximativ 2 miliarde de doze – cu scopul de a acoperi 20% din populația țărilor participante până la sfârșitul anului 2021 – niciuna nu a fost livrată.

Sănătatea, o concurență neloială

Cei care au nevoie de sprijin din partea COVAX sunt țări care nu își permit să cumpere vaccinuri pe cont propriu – 92 în total. UE  susține că acordă acum 500 de milioane EUR pentru a sprijini implementarea progamelor de vaccinare în țările cu venituri mici și medii, în timp ce Canada contribuie cu 246 de milioane de dolari. Dar acordurile bilaterale de vaccin – pe care COVAX le-a acceptat inițial – continuă să prolifereze, iar țările continuă să cumpere sute de milioane de doze dintr-o ofertă globală foarte limitată. Aceste acorduri permit națiunilor bogate să prindă mai multe doze de resurse rare, mai degrabă decât să negocieze colectiv pentru a permite o distribuție mai echitabilă, notează Politico. Țările cu venituri ridicate asigură vaccinuri care „ar putea fi în detrimentul COVAX”, a explicat Kirsten Mathieson, șef de politici și advocacy la Save the Children International. „Într-un fel concurează pentru aceleași angajamente de cumpărare în avans.” În apărare, UE a indicat contribuțiile sale “considerabile” la COVAX.  Ursula von der Leyen a subliniat faptul că „Echipa Europei” este cel mai mare contributor la instrumentul COVAX. Afirmații contrazise de Jaume Vidal, consilier la Health Action International. El susține că blocul european „nu a sprijinit niciodată COVAX”. În special din cele 500 de milioane de euro oferite de UE, cea mai mare parte – 400 de milioane – este un împrumut de la Banca Europeană de Investiții. Pe de altă parte, în timp ce țările bogate privesc în interior și se concentrează pe protejarea propriilor populații, Rusia și China au șansa de a exercita diplomația vaccinului.  Linia de salvare oferită sub forma Sputnik V și Sinovac (sau Sinopharm)  a fost preluată cu bucurie de 27 de națiuni pentru vaccinul rusesc, respectiv Brazilia, Turcia și Ungaria pentru cel chinezesc.

Reglementare

Un alt obstacol major a fost aprobarea de reglementare. Pentru ca un vaccin coronavirus să fie distribuit prin facilitatea COVAX, acesta trebuie să aibă o listă de utilizare de urgență de la OMS. Până în prezent, doar vaccinul BioNTech / Pfizer a primit acest vaccin – un vaccin care nu se află în portofoliul COVAX. În circumstanțe excepționale, aprobarea de reglementare de la un organism național, cum ar fi SUA sau Marea Britanie, ar putea fi suficientă. Dar printre ofertele de vaccin convenite de COVAX, doar Oxford / AstraZeneca a obținut această aprobare. Chiar și după această undă verde, urmează alte obstacole, inclusiv semnarea de reglementare locală.

author avatar
Radu Jacotă Redactor