AcasăCORONAVIRUSA patra doză de vaccin Covid, frecție la piciorul de lemn

A patra doză de vaccin Covid, frecție la piciorul de lemn

O serie de  țări încep să ofere o a patra doză de vaccin Covid-19 pentru grupurile vulnerabile, dar profesioniștii din domeniul medical nu sunt hotărâți dacă acest lucru ar fi benefic pentru întreaga populație.

Deoarece consensul medical de până acum este că nu au existat suficiente cercetări cu privire la cât de multă protecție poate oferi această a patra doză.

Organizația Mondială a Sănătății nu a dat o recomandare oficială cu privire la o a patra doză și „nu există nicio dovadă bună în acest moment că aceasta va fi benefică”, a precizat cercetătorul șef al OMS, Soumya Swaminathan.

„Ceea ce știm din imunologie este că, dacă se administrează un alt rapel, se va observa o creștere temporară a anticorpilor neutralizanți. Dar am văzut că acești anticorpi vor scădea destul de repede. S-a întâmplat după a treia doză. Și s-a întâmplat din nou după a patra doză”.

Paul Goepfert, profesor de medicină la Universitatea din Alabama, a împărtășit acest punct de vedere, spunând că „o a patra doză nu face mare lucru”.

Se ridică întrebări cu privire la necesitatea mai multor doze de rapel, deoarece apariția mai multor variante de Covid ar putea necesita vaccinuri mai țintite.

Este posibil ca grupurile cu risc ridicat – cum ar fi persoanele în vârstă – să aibă nevoie de un vaccin anual, a spus Swaminathan. Dar „nu este clar dacă un adult sănătos va avea nevoie de o injecție anuală regulată”.

De asemenea, este important de reținut că vaccinurile actuale administrate ar putea să nu funcționeze pentru viitoarele variante de Covid-19.

Un studiu recent din Israel a constatat că, deși o a patra doză de vaccin Pfizer-BioNTech oferă protecție împotriva bolilor grave timp de cel puțin șase săptămâni după injecție, aceasta oferă doar o protecție de scurtă durată împotriva infecției, care dispare după patru săptămâni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor