AcasăCORONAVIRUSA început era pastilelor anti-Covid

A început era pastilelor anti-Covid

Producătorii  anunță rezultate foarte încurajatoare pentru tratamentele orale, în timp ce un antidepresiv dă și el semne promițătoare, deschizând posibil un nou capitol în lupta împotriva pandemiei.

După luni de cercetări, doi giganți farmaceutici americani tocmai au anunțat că au reușit: Merck, la începutul lunii octombrie, cu Molnupiravirul său, și Pfizer, vineri, cu Paxlovid.

Acestea sunt antivirale, care acționează prin reducerea capacității virusului de a se replica, încetinind astfel boala.

Ambele grupuri indică o reducere bruscă a spitalizărilor în rândul pacienților care și-au urmat tratamentele: la jumătate pentru Molnupiravir și aproape 90% pentru Paxlovid.

În același timp, un antidepresiv aflat deja în domeniul public, Fluvoxamina, a arătat rezultate încurajatoare în prevenirea formelor severe de Covid-19, potrivit unui studiu publicat în Lancet Global Health.

Dacă se va confirma eficacitatea acestor medicamente, va fi un pas major înainte în lupta împotriva pandemiei. Ele ar veni pe lângă vaccinare – și nu o înlocuiesc – pentru a completa arsenalul terapeutic împotriva virusului.

Desigur, tratamente există deja, în principal sub formă de anticorpi sintetici. Dar aceste medicamente, care vizează în general pacienții care suferă deja de forme severe, sunt injectate intravenos.

În schimb, o pastilă sau o tabletă poate fi prescrisă rapid unui pacient care apoi o va lua cu ușurință acasă.

„Succesul acestor antivirale deschide potențial o nouă eră în capacitatea noastră de a preveni consecințele grave ale infecției cu SARS-Cov2”, a declarat virologul britanic Stephen Griffin. Marea Britanie a devenit joi prima ţară din lume care a autorizat Molnupiravir.

De asemenea, Autoritățile sanitare din Statele Unite și Uniunea Europeană examinează de urgență medicamentul. Mai multe țări au comandat deja stocuri de Monulpiravir, precum Franța – 50.000 de doze – și mai ales Statele Unite, care vizează 1,7 milioane de tratamente.

Spre deosebire de prețul anunțat pentru Molnupiravir(700 USD), Pfizer a anunțat doar că Paxlovidul va fi  „accesibil” și diferențiat în funcție de țări și de nivelul lor de dezvoltare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
370 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger