AcasăCORONAVIRUSA doua iarnă Covid: va rezista economia Europei?

A doua iarnă Covid: va rezista economia Europei?

Restricțiile de circulație pentru a limita creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus în UE sunt de așteptat să aibă un impact mai ușor asupra redresării economice decât în ​​timpul valurilor anterioare, deoarece vizează o parte mai mică a populației: cei nevaccinati.

Iarna trecută, Europa a fost cufundată din nou în recesiune, când producția s-a contractat timp de două trimestre consecutive, după ce un val de infecții a determinat autoritățile să reimpună restricții dure.

În ultimele săptămâni, cazurile de Covid-19 au crescut la cea mai mare medie de 14 zile timp de nouă luni, iar în unele țări, inclusiv Germania, Austria și Țările de Jos, au atins niveluri record. Acest lucru a pus îndoieli cu privire la redresarea economică a regiunii.

Dar economiștii spun că este puțin probabilă revenirea la blocaje stricte acum, când aproape două treimi din populația UE a fost complet vaccinată, ceea ce a însemnat că ratele de deces și nivelurile de ocupare a terapiilor intensive nu au crescut în același ritm ca infecțiile.

Concentrând multe dintre cele mai recente restricții asupra persoanelor nevaccinate, ei cred că autoritățile pot evita blocarea economiei din nou, încurajând totodată pe cei care  încă ezită să primească vaccinul.

“Va fi din nou un an dificil pentru vânzările cu amănuntul în magazine, dar multe dintre acestea se vor muta online și credem că restaurantele, călătoriile și cazarea vor continua să meargă mai bine. Este de așteptat o scădere a consumului, dar nu  o deraiere economică”, a precizat Katharina Utermohl, economist la Allianz.

Potrivit datelor Google Mobility, rata de retail din zona euro a scăzut recent sub nivelurile de dinainte de pandemie, rămânând în același timp cu mult peste minimele din iarna trecută.

Analiștii susțin că principalele cauze ale încetinirii economice sunt blocajele lanțului de aprovizionare și o creștere bruscă a inflației care erodează venitul oamenilor.

Cu toate acestea, “virusul va avea doar un impact modest asupra consumatorilor și nu vom vedea din nou magazine și restaurante pe jumătate goale”, estimează  Holger Schmieding, economist șef la Berenberg.

“Creșterea numărului de noi cazuri Covid și noile reguli introduse în unele țări care restricționează accesul persoanelor nevaccinate la multe locuri și activități ar putea avea un efect de „autocorecție”, încurajând mai mulți oameni să se vaccineze”, a adăugat el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bi trepadusilor nazisti din Occidentul retardat, ateu si dement, sa o luati in mana cu totii, bai tiriplicilor handikapati !! Multa sanatate sa aveti, bai 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger