AcasăCORONAVIRUSA doua doză de vaccin Covid, o încurcătură globală

A doua doză de vaccin Covid, o încurcătură globală

Pe măsură ce spitalizările și decesele cresc, guvernele au două variante de acțiune: vaccinarea prioritară a câtor mai multe persoane sau o abordare mai lentă,  care să rezerve o parte din cantitatea limitată de vaccin,  pentru a administra o a doua doză, în vederea obținerii unei protecții maxime.

Unele țări par dispuse să accepte compromisul imunității mai mici pentru a inocula mai mulți oameni, dar unii oameni de știință avertizează că regimurile netestate de administrare a vaccinului  au potențialul de a submina încrederea populatiei în ser și, mai rău, sa faciliteze apariția unor noi variante periculoase ale virusului. O analiză Bloomberg caută de deslușească această confuzie.

Care este momentul pentru vaccinare?

Vaccinurile Covid-19 produse de Moderna Pfizer-BioNTech și AstraZeneca sunt administrate în două doze. Momentul recomandat pentru a doua doză variază în funcție de vaccin și se bazează pe regulatorii datelor studiilor clinice utilizate în procesul lor de revizuire. În aceste studii, a doua doză de Pfizer-BioNTech a fost administrată la 21 de zile după injectarea initială,  Moderna a fost oferită 28 de zile mai târziu. Dozele  AstraZeneca au fost programate de la 4 până la 12 săptămâni distanță conform studiilor.

Ce se propune?

Folosind rezultatele persoanelor care au primit deja o prima doză de vaccin, țări ca Franța și Marea Britanie, urmăresc să ofere procedura mai multor oameni. Aceasta decizie a fost luată în urma unei recomandări a autorităților sanitare din SUA de a se revizui intervalul de trei sau patru săptămâni între dozele de vaccinuri Moderna și Pfizer-BioNTech. Noua orientare spune că dozele pot fi distanțate cu până la șase săptămâni. Potrivit FDA, aceste ușoare întârzieri nu ar trebui să afecteze protecția oferită de vaccin.

Ce efecte va avea întârzierea?

Este greu de știut fără mai multe cercetări. Datele din studiul Pfizer-BioNTech au constatat că protecția parțială a fost obținută încă de la 12 zile după prima doză, dar au fost necesare două doze pentru a oferi o eficacitate maximă sau 95% pază împotriva bolii. Nu există dovezi care să demonstreze că protecția după prima doză este sustenabila după 21 de zile. Există, de asemenea, îngrijorarea că pacienții inoculați  își pot schimba comportamentul într-un mod care crește riscul de răspândire, acestia negând unele dintre beneficiile vaccinării. Într-o discutie cu alți agenți de reglementare, Agenția Europeană pentru Medicamente a  concluzionat că schimbarea modului în care vaccinurile coronavirus sunt administrate oamenilor crește riscul reducerii eficacității acestora.

Care sunt riscurile distanțării dozelor?

Riscurile sunt medicale, teoretice și sociale. Riscul medical este că prima doză aproape sigur nu va fi la fel de protectoare ca două doze. Distanțarea dozelor extinde perioada în care persoanele – dintre care majoritatea a fost aleasa să se vaccineze  din motive de vulnerabilitate – vor beneficia de protecție incompletă până când vor primi a doua doză. Riscul teoretic: un răspuns slab la vaccin, la milioane de oameni care au primit o singură doză, ar favoriza apariția de noi variante de virus ce ar putea modifica anticorpii produsi de ser. Acest lucru ar submina munca de un an pentru a dezvolta vaccinuri sigure și eficiente. Riscul social: mesajele mixte si ambigue  pe această temă – de la guverne, autorități de reglementare, grupuri profesionale și producători de medicamente – vor face mai dificilă comunicarea cu publicul cu privire la vaccinurile deja controversate și evitate de unii.

Ce s-a întâmplat în țările cu vaccinare rapidă?

Până la sfârșitul acestei luni, Israelul a furnizat la mai mult de un sfert din populația sa cel puțin o doză de vaccin. Oficialii din sănătate au observat începerea scăderii cazurilor de infectare în decurs de două săptămâni de la administrare, înainte ca oamenii să înceapă să primească o a doua doză. Cu toate acestea, unele date colectate de la persoanele mai în vârstă, vulnerabile la dezvoltarea bolilor severe, au indicat că prima doză a dus la o reducere de 33% a cazurilor de Covid-19, un procent mult mai mic decât cel realizat după două doze. “Informațiile de AstraZeneca arată, totuși, că administrarea dozelor de la 8 până la 12 săptămâni poate fi de fapt eficacitatea „punctului de cotitura”, a declarat Mene Pangalos, vicepreședintele executiv al cercetării și dezvoltării biofarmaceutice a medicamentului din U.K.. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a recomandat administrarea vaccinului AstraZeneca într-un interval de până la 12 săptămâni. Organizația Mondială a Sănătății anunță că, deși există unele date care susțin acest interval, nu există dovezi științifice care să probeze administrarea celei de a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech la aceeași perioadă.

Ce spune Big Pharma?

Deși AstraZeneca a fost în favoarea distanțării inocularii vaccinului, Moderna și Pfizer au fost mai prudenți: Pfizer a spus că siguranța și eficacitatea vaccinului său nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare și că este esențial ca autoritățile sanitare să monitorizeze cu atenție efectele oricăror regimuri alternative de administrare și să se asigure că fiecărui beneficiar i se oferă protecția maximă posibilă, ceea ce înseamnă imunizarea cu două doze de vaccin. Anthony Fauci, care conduce Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că este îngrijorat de presiunea de a extinde programele de dozare. Asociația Medicală Britanică a solicitat Regatului Unit să „revizuiască de urgență” decizia sa de a permite întârzieri ale vaccinului Pfizer-BioNTech. Grupul de medici din Regat susține întârzieri de până la șase săptămâni, dar a precizat că planul national merge „mult dincolo” de acest lucru.

author avatar
Radu Jacotă Redactor