AcasăCORONAVIRUSA cui strategie pandemică a salvat cu adevărat vieți? Tragedia deceselor evitabile

A cui strategie pandemică a salvat cu adevărat vieți? Tragedia deceselor evitabile

Ce  țări au pierdut cei mai mulți oameni din cauza virusului? Sau din cauza consecințelor restricțiilor? Acum, în sfârșit, există date clare și obiective care ies din ceață.

Cea mai elocventă statistică se dovedește a fi cea mai simplă: mortalitatea din toate cauzele. Numărătoarea persoanelor care au murit, când și unde poate fi folosită pentru a calcula „mortalitatea excesivă” – cât de mulți oameni au murit într-un anumit loc și într-o anumită perioadă de timp decât ar fi fost de așteptat.

În schimb, statisticile oficiale privind mortalitatea Covid-19 sunt umbrite de diferențele de testare și de un nivel de subiectivitate despre care medicii spun – ciudat –  că este necesar pentru a da o cauză a decesului pentru persoanele care au avut mai multe probleme de sănătate.

Încă din toamna anului 2020, statisticienii au analizat mortalitatea din toate cauzele pentru a încerca să-și dea seama dacă decesele oficiale Covid-19 au fost supra sau subestimate. Dar astăzi, datele privind decesele sunt mai complete și acoperă suficient timp pentru a face comparații revelatoare între diferite perioade și regiuni.

Câteva concluzii devin clare: în primul rând, Covidul a fost o tragedie globală, provocând milioane de decese. În al doilea rând,  vaccinurile au salvat vieți. Și în al treilea rând, eficiența oricăror măsuri de atenuare – mascarea, distanțarea, închiderea întreprinderilor și a școlilor – nu a dat prea multe rezultate.

Potrivit Bloomberg, analiză publicată recent a arătat că în SUA au existat 1,17 milioane de decese în exces între 1 martie 2020 și 28 februarie 2022 – o rată a mortalității cu aproximativ 20% peste numărul normal de decese (5.817.974) pentru această perioadă. Această cifră este mai mare decât numărul oficial de decese Covid.

În timpul perioadelor delta și omicron, SUA au avut cele mai multe decese în exces, cu 145,5 la 100.000 de oameni. Următoarea țară fost Finlanda, cu 82,2. La polul opus s-au situat Suedia, cu 32,4, și Noua Zeelandă, cu doar 5,1 decese în exces la 100.000 de persoane.

Cele 10 state americane cele mai vaccinate au avut o rată de 65,1 comparabilă cu cea a unei mari părți a Europei, în timp ce statele cele mai puțin vaccinate au avut o rată de deces în exces de 193,3.

Unele dintre aceste clasamente și statistici ar putea genera noi studii. Este mai mult de lucru pentru a înțelege de ce Suedia a avut mai puține decese în exces decât orice țară europeană studiată, iar Finlanda mai multe.

Ar putea însemna că restricțiile impuse în Finlanda, dar nu în Suedia, au ajutat înainte de vaccinuri, dar nu și după, și ar putea sugera că Suedia a făcut o treabă mai bună de a aduce rapid vaccinurile celor mai vulnerabili.

Ratele de vaccinare au fost comparabile în majoritatea țărilor europene, dar diferențele mari în ceea ce privește decesele în exces ar putea depinde de cât de eficient aceste țări au adus acele vaccinuri în brațele celor mai vulnerabili și de cât de bine au fost lansate rapelurile în timpul undelor delta și omicron.

Noua Zeelandă a avut cea mai mică rată de deces în exces înainte de lansarea vaccinului, iar SUA s-au clasat pe locul trei, după Italia.

Unele dintre aceste diferențe pot avea de-a face cu cât de mult au fost copleșite spitalele și dacă țările au putut face ceva pentru a proteja rezidenții căminelor de bătrâni, precum și cu ghinionul de a fi lovite la începutul anului 2020.

În mod sigur, ar fi fost imposibil pentru orice națiune să treacă nevătămată de pandemie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
455 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger