AcasăCORONAVIRUSA ajuns noua tulpină de coronavirus în România? Precizarea importantă venită de...

A ajuns noua tulpină de coronavirus în România? Precizarea importantă venită de la un medic

A ajuns noua tulpină de coronavirus în România? Precizarea importantă venită de la un medic (sursa foto: Facebook)

Încă nu se știe sigur dacă noua tulpină a coronavirusului, care iscă atît de multă îngrijorare în Marea Britanie, dar și în alte state ale lumii – unde au fost identificate deja cazuri de contaminare cu această tulpină a virusului, ar fi ajuns și în România.

”Nu avem date în acest moment că într-adevăr avem pacienți cu noua tulpină, dar știți foarte că aceste cazuri de import, de când a început pandemia, fac în așa fel încât o variantă nouă de virus să ajungă peste tot”, a declarat, marți, medicul Adrian Marinescu, infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, într-o intervenție la Digi24.

Medic: Mutații vor mai exista

Medicul Marinescu (sursa foto: 360medical.ro)

În acest context, doctorul Marinescu – care s-a vaccinat deja împotriva COVID-19 – a adus în discuție încă un aspect pe care îl consideră important. ”Tulpini noi am avut de-a lungul pandemiei, am avut și în China și în Spania și probabil că vor mai fi. Din fericire, mutațiile identificate până în acest moment nu încurcă în niciun fel vaccinarea (…). Este important ca această vaccinare să se întâmple suficient de repede, pentru că mutații vor mai exista”, a subliniat medicul de la ”Matei Balș”.

De altfel, la ”Matei Balș” lucrează și prima persoană care a fost vaccinată antiCovid în România, în cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, începută pe 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta ce se duce contra noului coronavirus.

Este vorba despre Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care a făcut parte din echipa medicală care, pe 27 februarie, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ce spunea, recent, coordonatorul campaniei de vaccinare

Recent, și coordonatorul campaniei de vaccinare antiCovid la nivel național, a fpcut precizări pe tema noii tulpini depistate în Marea Britanie. Întrebat dacă țara noastră are capacitatea, tehnic vorbind, să identifice dacă noua tulpină se află și pe teritoriul României, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”România cu siguranță are această capacitate. Există posibilitatea de secvențiere a genomului viral atât la nivelul Institutului Cantacuzino cât și la (…) ”Matei Balș”. De altfel au fost și făcute studii de evaluarea a genotipului viral, pentru a vedea care este (…) traseul acestui virus”.

”Nu ştim, dar orice este posibil”, a sunat răspunsul medicului, în momentul în care a fost întrebat dacă noua tulpină se află deja pe teritoriul României.