AcasăCORONAVIRUS30 ianuarie: a treia comemorare a pandemiei va fi ultima?

30 ianuarie: a treia comemorare a pandemiei va fi ultima?

Pandemia de Covid-19 împlinește oficial trei ani pe 30 ianuarie: în 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat boala respiratorie ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Dar această lună nu oferă prea multe motive de relaxare în urma saltului haotic și abrupt al Chinei de la zero-Covid la Covid complet.

China are dreptate să renunțe la politica sa inumană și nefuncțională de zero Covid, dar a făcut acest lucru dintr-o poziție de slăbiciune relativă.

Lăsând la o parte tragedia internă, o întrebare pentru restul lumii în 2023 este dacă transmiterea neîngrădită în China va da naștere unei noi variante capabile să se strecoare dincolo de imunitatea conferită de vaccinurile existente. Unele variante pot determina noi valuri de infecție, așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2021, când Delta a fost uzurpată de Omicron.

Datele indică faptul că cele mai frecvente două tulpini care circulă în prezent în China sunt subvariante Omicron care descind din BA5, tulpina care a afectat SUA și Europa anul trecut.

Ceea ce contează, subliniază Financial Times, este dacă noile încarnări virale sunt capabile să se răspândească mai ușor sau să îmbolnăvească mai mult oamenii (sau ambele), meritând să fie desemnate ca „variantă îngrijorătoare”.

XBB 1.5, o subvariantă a Omicron, devine rapid tulpina dominantă în SUA, fiind în prezent responsabilă pentru aproximativ patru din zece cazuri, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor. Vestea bună, cel puțin deocamdată, este că XBB 1.5 nu provoacă o creștere a numărului de spitalizări și decese, în ciuda faptului că este supranumită Kraken.

“Populațiile cu imunitatate mai mare, dar în scădere, sunt mai susceptibile de a fi surse de noi variante virale”, a declarat Eddie Holmes, profesor de biologie la Universitatea din Syndey, care și-a ajutat colegii din China să împărtășească genomul tulpinii originale Wuhan la începutul anului 2020.

Beijingul a redus drastic testele Covid, a eliminat urmărirea contactelor și a renunțat la majoritatea cerințelor de carantină; unele regiuni permit acum persoanelor infectate cu simptome ușoare sau fără simptome să meargă la muncă. Astfel, virusul pandemic este liber să circule neobservat într-o șesime din populația lumii – exact în momentul în care restul globului cere cu insistență normalitate. Și se grăbește să cânte prohodul pandemiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
253 afisari

2 COMENTARII

  1. Plandemonia covid este o minciună ordinară. Un genocid cu armă biologică condus de satana și slugile sale!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger