Dacă 2021 a fost anul dezvoltării vaccinurilor anti-Covid, 2022 va fi marcat de vaccinări și vaccinări de rapel, a declarat Jerome Kim, director general al Institutului Internațional de Vaccin.
De asemenea, medicamentele vor trece “în prim plan” în acest an și vor face mai eficiente tratamentele Covid-19, a precizat Kim pentru CNBC.
La sfârșitul lunii decembrie, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat două pastile antivirale – Paxlovid(Pfizer) și Molnupiravir(Merck) – pentru utilizare de urgență, marcând o piatră de hotar în lupta împotriva coronavirusului, care a ucis peste 5,4 milioane de oameni în întreaga lume de la apariția la finele anului 2019.
Dar a apărut varianta Omicron mai transmisibilă, iar cazurile din întreaga lume au crescut în ultimele săptămâni.
“Prioritatea cheie în 2022 este furnizarea de vaccinuri persoanelor care au nevoie de ele, în special celor din țările mai sărace, care au acces limitat la aceste doze. Omicron nu este Omega, vor apărea mutanți suplimentari și noi variante de îngrijorare, prin urmare echitabilitatea în utilizarea vaccinurilor este esențială”, a adăugat Jerome Kim.
Aproximativ 58,3% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin Covid, în timp ce țările sărace înregistrează doar 8,5%.
Există și un “decalaj de diagnostic” în evaluarea cazurilor de coronavirus și doar statele dezvoltate s-au evidențiat în secvențierea genomică a probelor care ajută la urmărirea noilor variante Covid.