AcasăNewsCopiii sirieni refugiati poarta grija celor din taberele mizere

Copiii sirieni refugiati poarta grija celor din taberele mizere

Abal, Dunya si Inas sunt trei fetite refugiate din Damasc, in varsta de 13 si 14 ani. Dintre toate grozaviile pe care le-au vazut, cel mai mult le-a ingrozit lipsa de ajutoare din Tabara Atma si din alta, din Liban.

Copiii, victimele cele mai vulnerabile ale unui conflict

Abal si Dunya, 13 ani, se cunosc de mici si au ajuns in Romania, via Turcia. „Sa vedeti ce s-a intamplat cand sa plecam”.

Controlati la fiecare suta de metri

Tot mai multi oameni se refugiaza din zonele de razboi

Parintii s-au dus sa ia bilete la autocar, spre Alep, ca voiam sa iesim prin Turcia. Nu au gasit bilete pentru a doua zi, toate erau vandute. Au luat pentru a treia zi. Dar asta a fost un noroc. Pentru ca acel autocar, inainte sa plece, a fost oprit de armata guvernamentala si toata lumea a fost coborata.

Au fost separati barbatii de femei si de copii si au fost luati la bataie. Au fost dusi de acolo, doar peste trei zile am auzit ca le-au dat drumul.” Fetele povestesc cat de greu a fost drumul pana la granita cu Turcia, autocarul fiind oprit si controlat la fiecare suta de metri, cand de armata lui Bashar, cand de Armata Siriana Libera, care i-a dus pana la granita.

„N-aveam ce sa le dam, ca si noi eram refugiati”

Cat au stat la punctul de vama, au avut ocazia sa vada copiii din tabara Atma, cea pentru care ziarul „National” a pornit aceasta campanie. „Erau copii orfani, aproape dezbracati, nemancati. Ne cereau noua, dar nici noi nu aveam, ca si noi eram refugiati. Ti se rupea sufletul ca n-ai cu ce sa-i ajuti. Cred ca cei din tabara aia sunt cei mai saraci”, spune Dunya. Atunci a intervenit si Inas, care a iesit din Siria prin Liban. „Si acolo este o tabara la fel de saraca. Sunt multi si nu au mai nimic. Copiii sunt culcati pe jos. Am stat si noi o vreme acolo, apoi ne-am intors acasa, in Siria, am crezut ca e mai bine. Dar tot am plecat pana la urma, ca nu se mai putea trai.”

Ajutor de la Ambasada Turciei

Semiluna Rosie preia ajutoarele umanitare

Conform datelor furnizate de Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati, 300 de oamei ajung zilnic, in ultimul timp, la Tabara de refugiati Atma, aflata pe teritoriul Siriei, la 500 de metri de granita. Acestia se adauga la cei peste 20.000 de refugiati deja existenti. Si deja prea multi. Din cauza escaladarii conflictului si din cauza ca nu se putea asigura securitate, transporturile umanitare fusesera sistate, iar taberele de pe teritoriul Siriei erau cele mai vitregite de aceasta decizie. Ziarul „National” a cerut sprijinul Ambasadei Turciei si l-a primit, fiind orientati spre persoanele de contact de la Crucea Rosie din Turcia, „care coordoneaza asistenta umanitara pentru sirienii din Turcia si pentru cei din Siria, via Turcia”. Multumim!

Armata lui Bashar a bombardat Libanul

Conflictul sirian se extinde si asupra Libanului, iar Iordania se teme ca va intra in zona de razboi.

Aviatia siriana a bombardat cinci kilometri in interiorul Libanului, in dreptul orasului Arsal, si in munti, la Khirbet Younin si Wadi al-Khayl, zone in care rebelii ce lupta impotriva lui Bashar al-Assad au baze, informeaza Debka. Conform unor surse militare, la 16 martie, Bashar al-Assad ii daduse un ultimatum de 48 de ore presedintelui libanez,  Michel Suleiman, format din trei puncte: sa fie inlocuit „fara intarziere” seful Armatei, generalul Jean Kahwaji, pentru ca refuza sa desfasoare armata in zonele unde au baza rebelii. Al doilea punct: i s-a cerut presedintelui, fost comandant de armata, sa preia responsabilitatea unei actiuni militare care sa securizeze granita cu Siria si trei, i se acordau presedintelui 48 de ore pentru a executa punctele 1 si 2, daca nu, Siria rezervandu-si dreptul sa atace. Cum Libanul nu s-a conformat, aviatia siriana a atacat zonele unde sunt rebelii, nefiind raportate victime. Atat in Liban, cat si in Iordania, sunt tabere de refugiati sirieni.

Prima racheta Scud cu agent chimic a fost trasa!

De departe cea mai periculoasa actiune militara a fost utilizarea unei rachete Scud cu incarcator cu agent chimic, in regiunea Khan al-Assal, provincial Alep.

Pentru ca orasele din nordul Siriei sunt impartite in zone controlate de Armata Siriana Libera (ASL) si in cele ale armatei lui Bashar al-Assad, agentia nationala de presa a dat vina pe „teroristi”. 15 persoane si-au pierdut viata si peste 80 au suferit afectiuni in acest atac, petrecut ieri dimineata. Purtatorul de cuvant al Consiliului Militar din Alep, infiintat de ASL, Qassim Saadeddine, a negat orice implicare a fortelor rebele in acest atac. „Am auzit de atacul de la Khan al-Assal, apoi am aflat ca regimul a dat vina pe noi. Subliniez: rebelii nu au efectuat niciun atac!” Martorii spun ca a fost trasa o racheta sol-sol, cu „un agent sufocant, otravitor”, cel mai probabil gaze otravitoare. Atat SUA, cat si Israelul, au anuntat ca vor interveni militar daca se vor folosi arme chimice, indiferent de catre cine.

Apel pentru refugiatii sirieni!

Donatii in conturile bancare deschise de Crucea Rosie Romana pentru refugiatii sirieni se pot face la BRD GSG AG Piata Romana: Lei: RO21BRDE41OSV19785454100; Euro:  RO33BRDE41OSV06871604100

UNHCR, apel de urgenta, donatie online: http://donate.unhcr.org/syria?utm_source=website-news-rh-button&utm_medium=web&utm_campaign=SyriaCrisis.

[youtube]B4-zz5FVoDU[/youtube]

author avatar
Adina Mutar
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger