AcasăNewsArmata Siriana Libera: „Am fost camarazi de arme, acum ne impuscam intre...

Armata Siriana Libera: „Am fost camarazi de arme, acum ne impuscam intre noi!”

Abu Mahrous (primul din dreapta, jos), liderul ASL din Maarat al-Numan, fratele lui Mahrous Alsoud (foto jos), a vrut unirea factiunilor sub aceeasi comanda

Initial, planurile mele includeau o „incursiune” in zona de razboi, asa cum isi doreste orice reporter, daca vrea sa descrie evenimentele de la fata locului.

Totul era pregatit, persoana de contact, Mahrous Alsoud, colonel, medic militar, urmand sa se duca acasa, din Marea Britanie, unde locuieste acum, asa cum se duc toti sirienii, cu ajutoare.

Bashar al-Assad (centru) i-a favorizat pe militarii fideli regimului

Cine castiga revolutia din Siria?

In orasele nordice, cum este si Maarat al-Numan, orasul lui Mahrous Alsoud, aflate sub controlul Armatei Siriene Libere (ASL), nu mai este apa curenta, nu mai este electricitate si in general nu mai este nimic, fiind reduse la ruine in procent de 70%. Oamenii nu mai au cu ce sa-si hraneasca familiile, copiii, de aceea orice ajutor este mai mult decat binevenit. Ma vad nevoita sa repet „placa” aia cu protectia. Nu te duce nimeni intr-o zona de razboi, ca esti tu un ziarist nebun care vrea asta. Nimeni nu-ti face acest „hatar” daca nu este sigur ca-ti poate asigura protectie.

Abu Mahrous, liderul ASL din Maarat al-Numan

Fratele lui Mahrous Alsoud este liderul Armatei Siriene Libere din oras si  era sigur ca-mi poate asigura protectia. Dar, din motive mai mult sau mai putin obiective, nu a fost posibil sa fiu la punctul de intalnire la timp pentru a intra in zona de razboi. Nu mi-a ramas altceva de facut decat sa-l astept pe col. Mahrous Alsoud la „linie”, cand a iesit din zona de razboi. Ceea ce ma interesa pe mine in mod special era modul in care Armata Siriana Libera se organizeaza intr-un oras strategic, cum este Maarat al-Numan, strategic pentru linia ofensiva asupra Damascului si mai ales, cu ce arme lupta. Pentru ca in ultima vreme mass-media internationala a acreditat ideea ca ASL aproape nu exista, ca nu are arme, nu are munitie si, in general, e ca si inexistenta comparativ cu Jabhat al-Nusra, extremistii exersati in lupte in Afganistan, Irak, Libia etc. Se scrie tot mai des ca Jabhat al-Nusra castiga revolutia din Siria, iar telul acestei organizatii, pusa de SUA pe lista celor teroriste, este sa instaureze legea islamica Sharia, in forma ei intransigenta. Luptatorii Jabhat al-Nusra sunt si la originea disputei privind necesitatea inarmarii opozitiei siriene, de catre marile puteri, existand retinerea ca armele ar ajunge „pe mainile cui nu trebuie”.

Abu Mahrous (primul din dreapta, jos), a vrut unirea factiunilor sub aceeasi comanda

Incercare de unire sub comanda generalului Salim Idris

Deci, cate factiuni lupta in Siria impotriva regimului lui Bashar al-Assad si sub comanda cui? „Sunt multe factiuni care lupta, sub diverse nume, impotriva armatei lui Bashar al-Assad”, spune col. Mahrous Alsoud. „Acum, cat am fost acolo, a existat o incercare de unire a tuturor sub acelasi nume si aceeasi comanda. A fost foarte greu sa se gaseasca puncte comune. Cea mai mare parte a grupurilor de revolutionari lupta sub comanda generalului Salim Idris, dar sunt cateva care refuza autoritatea lui.” Cine comanda frontul jihadist? „Jihadistii sunt in numar foarte mic. In Maarat al-Numan sunt 5000 de luptatori ai Armatei Siriene Libere si 20 de jihadisti. Si proportia asta se pastreaza si in celelalte orase aflate sub controlul ASL. Problema cu extremistii este fabricata tot de regim, pentru a sparge frontul, pentru a-l diviza. Prin simplul fapt ca le-a dat drumul din inchisori si le-a permis sa-si manifeste extremismul pe teren, ca sa cauzeze disruperi ale frontului revolutionarilor. Iar acum, Bashar repeta intruna armatei sale ca lupta cu jihadistii, nu cu noi.” Stirea ca au existat chiar si lupte intre Jabhat al-Nusra si unitatea de lupta a revolutionarilor Farouq, in care comandantul acesteia, Mohammad al Daher, a fost grav ranit, a facut inconjurul lumii. Motivul luptei a fost ce fel de forma administrativa sa fie instaurata in Tal Abyad. „Exista o problema foarte clara, foarte mare, intre oamenii care vor norme de legi civile si extremistii care vor sa instaureze Sharia, ceea ce uneori genereaza ciocniri.” Aceasta a fost prima raportata. Vor mai fi si altele? „Sper sa nu am dreptate, dar cred ca vor mai fi.”

Mahrous Alsoud, citind ziarul "National"

Militarii regimului au identitati false, ceilalti nu

Revenind la razboiul civil, nu e al naibii de greu sa tragi in fostii camarazi de arme? „Am 24 de ani de armata. Inainte de revolutie, am trait in armata ca prieteni, camarazi. Dar regimul a facut tot ce i-a stat in putinta sa rupa aceasta unitate, care nu-i asigura ramanerea la putere. A facut o distinctie clara intre oamenii regimului si ceilalti ofiteri. Iar de cand a izbucnit revolutia, nivelul nedreptatilor in armata a crescut pana la limitele maxime. Violentele, agresiunile asupra populatiei, masacrarea civililor, a facut viata noastra de nesuportat, pana cand ne-am vazut in fata a doua optiuni: sa omoram civili sau sa dezertam si sa fim ucisi de regim. Am ales sa fim de partea poporului.” Dar nu toti. Armata lui Bashar este inca foarte puternica. „O armata construita 40 de ani este puternica. In plus, regimul a avut mare grija de ofiterii care apartineau de secta alawi, din care face parte familia Assad. I-a pus in functii de conducere, iar acum acestia ii ameninta pe soldati cu executia daca nu trag in noi.  Regimul a  fost grijuliu si pentru aceasta situatie, de razboi civil, pe care l-a si incurajat. De exemplu, ofiterii alawi au primit o identitate legendata, cu care pot trece de punctele de control ale ASL. Insa noi, sunitii, nu am primit asa ceva si, daca suntem prinsi la punctele lor de control, suntem impuscati pe loc.” ASL ia prizonieri in acest razboi civil? „Sigur. Sunt militari care dezerteaza din armata si sunt trimisi la familiile lor. S-a intamplat cat am fost acolo. Fratele meu, Abu Mahrous, a chemat familiile sa-i ia. Sunt si militari facuti prizonieri in timpul luptelor si pentru acestia se formeaza o curte care ia decizia cea mai buna pentru ei. Sigur, daca exista suspiciunea ca se vor intoarce sa lupte impotriva noastra, nu sunt eliberati.”

Dr. Mahrous Alsoud, alaturi de un soldat ranit

„Armata Siriana Libera nu va ramane fara arme!”

Care sunt actiunile ASL in Maarat al-Numan, oras strategic pe linia ofensiva spre Damasc? „Orasul a fost eliberat complet de trupele lui Bashar in urma cu sase luni. Cei mai periculosi erau lunetistii, care au facut sute de victime, in special civili. Acum, mai sunt in imprejurimi, de unde ataca razlet, doar cu scopul de a ucide, nu sa recucereasca pozitii. Actiunile ASL au ca scop pastrarea acestei pozitii strategice.” Media internationala a mai raportat ca armata revolutionara face specula cu arme, munitie, petrol. Este adevarat? „Specula?? Trebuie sa intelegeti ca prima problema a oamenilor este lipsa alimentelor. Oamenii nu au cu ce sa-si hraneasca familiile. De exemplu, am auzit de luptatori Al-Nusra care dau petrol pe faina. De partea ASL, daca o unitate a facut rost de mai multe rachete antitanc RBG, care costa intre 600 si 1000 de dolari bucata, una o trage in tancurile lui Bashar, alta o vinde unei alte unitati, care are bani, dar n-are RBG-uri suficiente pentru un eventual atac. Cu banii obtinuti, se cumpara mancare, apa, benzina, ce e necesar. Asta nu e specula de razboi. Ăsta e un mod de a rezista in fata unei armate criminale, cand nu te ajuta nimeni. ” Cum sunt procurate armele? „Fiecare prin canalele puse la punct. Armele vin in principal din Libia, cumparate pe bani, cu sprijinul Arabiei Saudite si Qatarului. Nu am vazut nicio arma de provenienta britanica sau americana. Oricum, sa nu-si faca nimeni nicio grija ca Armata Siriana Libera va ramane fara arme.”

author avatar
Adina Mutar
951 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger