AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORBiserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă Ghica

Biserica Teiul Doamnei, ctitorie a lui Vodă Ghica

 

Deși în timpul scurtei sale domnii a reușit să-și ridice în cap norodul, dar mai ales boierii, Grigore Ghica a rămas în conștiința populară drept domnitorul care a redeschis școala de la Sfântul Sava, sprijinind învățământul în limba maternă, care a susținut înființarea societății pentru teatru Filarmonica (la îndemnul lui loan Câmpineanu, loan Heliade Rădulescu şi C. Aristia) sau care s-a ocupat îndeaproape de dezvoltarea edilitară a Bucureștilor, pavând cu piatră Podul Mogoșoaiei (viitoarea Calea Victoriei), precum și alte artere importante ale Capitalei.

Nu putem omite ctitorirea mai multor lăcașe de cult, dintre care se remarcă, indiscutabil, frumoasa biserică rotundă de lângă palat, Biserica Teiul Doamnei, ridicată la 1833. Este vorba despre un loc de rugăciune diferit de bisericile tradiționale în stil bizantin, fiind singura biserică din Capitală construită în stil neo-clasic italian. Picturile de la interior au fost realizate de același artist Alberto Giacometti, două dintre ele întruchipându-i pe Grigore Ghica și pe fratele după tată al acestuia, Alexandru Dimitrie Ghica, primul domnitor regulamentar al Țării Românești, între 1834 și 1842.

Biserica Teiul Doamnei – a doua din România, după Sfântul Spiridon din localitatea ieșeană Lețcani (1793), realizată în această inedită formă circulară – a fost ridicată de meșterul Josef Weltz, după planurile lui Villacrosse. La cutremurul din 1940, turla a fost serios avariată, fiind necesară demolarea ei. A fost rezidită, însă fără o parte din caracterele ornamentale originale. La cutremurul din 1977, avariile au fost mai mici, în schimb reparaţiile mai cuprinzătoare. Biserica – aflată pe lista oficială a monumentelor de cultură de pe teritoriul ţă­rii – poartă hramul Înălţarea Domnului și Sfântul Ierarh Grigore Teologul, iar curtea sa adăpostește locurile de veci ale multor membri ai familiei Ghica (nu mai puţin de 19 persoane îşi dorm somnul de veci aici), inclusiv mormântul ctitorului domeniului de la Colentina, Grigore D. Ghica.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 

author avatar
Andrei Coman
647 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger