AcasăUtileBUCURESTI, ORASUL CAPODOPERELORBiserica Albă, un reper spiritual (I)

Biserica Albă, un reper spiritual (I)

La numărul 110 pe Calea Victoriei din București, la intersecția cu strada George Enescu, tronează de veacuri superba construcție Biserica Albă. Actul de naștere al lăcașului de cult datează din secolul al XVIII-lea, ctitorii bisericii fiind părintele Neagu Dârvaş și jupâneasa acestuia, o anume Rada. Biserica ridicată de aceștia a înlocuit o alta, realizată din lemn, întemeiată de Jupâneasa Vişa – una dintre fiicele boierului Mareș Băjescu, logofăt al lui Matei Basarab.

Dovezile cu privire la existența bisericii încă din acele vremuri sunt incontestabile. Și ne putem referi doar la prețioasa icoană a Sfântului Nicolae (ocrotitorul spiritual al locului), pictată în anul 1702, care deține inscripţia „Simeon zu (grav); le (at) 7210 (n.n. 1702)” dar și la însemnarea făcută în anul 1708, într-o Evanghelie aflată azi în colecția de icoane și cărți bisericești a Arhiepiscopiei Bucureștilor, din care cităm „Această sfântă şi dumnezeiască Evanghelie cumpărat-o-am eu robul lui Dumnezeu Stan (…) şi am dat-o de pomană sfintei biserici unde să chiamă hramul lui Svesti Nicolae cel vechiu, unde să zice la Popa Dârvaş (…) Februarie 18 leat 7216” (n.n. 1708).

 În anul 1784, prin grija postelnicului Nicolae Patrichie, au fost efectuate primele lucrări de refacere a Bisericii Albe. Edificiul dumnezeiesc avea să fie însă grav afectat de cutremurele de la începutul secolului al XIX-lea (1802 şi 1808), astfel încât a fost nevoie de rezidirea clădirii în 1827, de astă dată prin voia marelui clucer Nicolae Trăsnea, „dimpreună cu soţia dumisale Maria, care s-au ridicat şi au înălţat din temelie, precum se vede, la a cărei prăsnuire pe lângă hramul sfântului şi de minuni făcătorului ierarh Nicolae, ce se prăsnuieşte, a se prăsnui şi hramul sfântului, slăvitului şi marelui prooroc Ilie Tesviteanul, luând săvârşire la anul de la zidirea lumii leat 7335 iar de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, 1827, luna noiembrie 20” (am citat din pisania bisericii).

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
797 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger