AcasăUtileBucurești coolTuralMuzeul Naţional al Hărţilor, istoria lumii în detalii mici

Muzeul Naţional al Hărţilor, istoria lumii în detalii mici

O vilă cochetă, cu un puternic aer veneţian, aparţinând Protocolului de Stat, găzduieşte un muzeu unic în mediul cultural românesc şi al patrulea de gen din Europa: Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (strada Londra, numărul 39). În ciuda amplasării într-unul din cele mai frumoase cartiere bucureştene, Dorobanţi, muzeul este mai puţin cunoscut publicului, poate şi pentru că este de dată recentă, fiind înfiinţat abia în 2003.

”Geografii şi amatorii de hărţi vechi vor fi în al nouălea cer deoarece acolo există, pe trei etaje, într-o clădire neogothică, în camere luminate cu frumoase vitralii, hărţi vechi, povestind Bucureştiul, România, lumea, spaţiul şi istoria…”.Această frumoasă descriere a Muzeului Naţional al Hărţilor aparţine celor de la prestigiosul Ghid Michelin, care în 2008 s-a lansat şi în România. Meritul pentru unicitatea muzeului aparţine, fără doar şi poate, familiei Dana şi Adrian Năstase, care a donat colecţia sa de hărţi şi cărţi vechi statului, în timp ce atmosfera modernă şi modul impecabil în care sunt prezentate lucrările sunt asigurate de cei care zi de zi se îngrijesc ca vizitatorii să se simtă privilegiaţi. Cele 1000 de obiecte, realizate în perioada secolelor XVI – XX,  ce formează patrimoniul muzeului,  reprezintă practic  adevărate opere de artă, alături de vitraliile formate din teme cartografice sau frescele din plafon. Exponatele din cele 16 săli ale clădirii sunt dispuse tematic într-o suită ce respectă latura ştiinţifică îmbinată cu cea artistică, lucru care ajută vizitatorul să urmărească evoluţia realizărilor cartografice pe întregul mapamond. De altfel, toate piesele expuse în muzeu se regăsesc într-o aplicaţie ce poate fi descărcată pe telefonul mobil. Un lucru inedit în spaţiul muzeal românesc, o invitaţie modernă de a descoperi lumea fascinantă a hărţilor şi de a explora hărți ale regiunilor istorice locuite de români din cele mai vechi timpuri. Aplicaţia oferă, de asemenea, informaţii despre cartografi celebri, hărţi valoroase şi ghidează vizita în muzeu.  La fel de interesantă şi binevenită pentru vizitatori este şi deschiderea unui mic magazin de suveniruri în incinta muzeului, de unde se pot achiziţiona şi reproduceri după hărţi foarte vechi. Chiar în aceste zile, până pe 22 septembrie, la Muzeul Hărţilor are loc expoziţia “Balkanville. Conexiuni din trecut, conexiuni în viitor”, organizată de Augmented Space Agency. Proiectul „Balkanville” este realizat de o echipă de specialiști din România, Bulgaria și Grecia şi îşi propune să exploreze prin intermediul mediilor digitale, elemente de arhitectură și urbanism din trei orașe aflate în sfera culturală balcanică: București, Sofia, Salonic.  Vizitarea expoziţiei este gratuită. De asemenea, poziţionarea  muzeului într-o zonă foarte bună a Bucureştiului permite turiştilor să admire şi alte obiective cultural-turistice precum Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Antipa sau Muzeul Zambaccian. Sau, de ce nu, să facă o vizită şi la Arcul de Triumf, ca mai apoi să se relaxeze în Parcul Regele Mihai I.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
1.200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger