AcasăUtileBucurești coolTuralColecţia de artă a doi oameni... de colecţie: Ligia şi Pompiliu Macovei

Colecţia de artă a doi oameni… de colecţie: Ligia şi Pompiliu Macovei

Într-o casă micuţă, dar impunătoare prin frumuseţea arhitecturii cu influenţe franţuzeşti, de pe strada 11 iunie, exact la mijlocul drumului dintre Parcul Carol şi Dealul Mitropoliei, şi-a găsit adăpost o colecţie de artă impresionantă  şi de o sensibiliatate aparte, strânsă cu multă dăruire de doi oameni, mari iubitori de frumos. Colecţia de artă “Ligia şi Pompiliu Macovei” vine să completeze cu succes fabulosul itinerariu multicultural al Capitalei.

Zona extrem de modernă, cu imobile noi, înalte, se pierde când ochii dau de casa soţilor Macovei. Imobilul, ce aminteşte trecătorilor de farmecul vremurilor de odinioară, se încăpăţânează să facă abstracţie de cluburile de distracţie dimprejur, pregătindu-te parcă pentru momentul în care îi deschizi uşile. Iar cei ce păşesc în interiorul casei muzeu se consideră cu adevărat fericiţi şi binecuvântaţi să-şi bucure privirea cu picturi, sculpturi, covoare de valoare, artă decorativă şi o imensă bibliotecă.

Doi oameni de colecţie

Fiecare obiect de artă are povestea lui, la care se adaugă trăirile  şi îndârjirea familiei Macovei de a aduna frumosul. O asemenea colecţie nu putea să ia fiinţă decât cu ajutorul unor oameni de colecţie. Absolvent al Şcolii Superioare de Arhitectură din Bucureşti, Pompiliu Macovei (1911-2009) a fost arhitect-şef al Capitalei, apoi preşedinte al Uniunii Arhitecţilor Români. După o perioadă de profesorat universitar, Pompiliu Macovei a avut şi o importantă carieră diplomatică, fiind numit, în 1958, consilier al Ambasadei Ro­mâne de la Paris, apoi ambasa­dor la Roma, în perioada 1960-1962. Ulterior, a ocupat postul de ambasador pe lângă UNESCO. Soţia sa, Ligia Macovei (1916-1998) a avut o remarcabilă carieră artistică. Pictoriţă şi graficiană, Ligia Macovei a expus în numeroase saloane internaţionale şi a avut importante expoziţii personale la Roma, Viena, Küstlerhaus şi în Tunis.  În 1964, a primit menţiune specială la târgul de carte de la Leipzig, pentru ilustraţia volumului Poezii de Mihai Eminescu. Artista a început să se inspire din creaţia marelui poet încă din anul 1950, când a participat la Expoziţia de stat cu două guaşe inspirate din poemul „Călin, file din poveste”. În anul 1954 apare la Editura Tineretului şi prima carte cu ilustraţiile Ligiei Macovei pentru creaţia lui Mihai Eminescu: „Somnoroase păsărele”, aflăm din lucrările muzeografilor de la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Magia liniei

Ridicată la începutul secolului XX, casa care astăzi adăposteşte truda artistică a celor doi a fost cumpărată de familia Macovei în 1952 de la un negustor de pălării. Acum, cea mai spaţioasă încăpere a casei găzduieşte atelierul Ligiei Macovei, unde sunt expuse picturile artistei, dar şi schiţele ilustratoare ale unor capodopere literare. Colecţia Macovei este de o diveristate complexă: lucrări de artă plastică (semnate, de exemplu, de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Iosef Iser, Nicolae Tonitza), obiecte din sticlă, ceramică şi metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale.  Ligia şi Pompiliu Macovei au dat o importanţă deosebită cărţilor, fapt ce se poate observa şi în biblioteca celor doi. După ce o să vă întrebaţi cum au intrat atâtea cărţi într-un spaţiu atât de mic, o să aflaţi că în casa din 11 iunie se află doar o parte. Asta pentru că familia Macovei a donat foarte multe cărţi şi altor biblioteci din Capitală. Biblioteca din casa muzeu cuprinde volume din domeniul artelor, esteticii şi filosofiei (gânditori francezi, italieni şi germani din secolul al XIX-lea), precum şi reviste din diferite ramuri ale artei. Colecţia mai cuprinde şi cărţi ilustrate de mari artişti, cum ar fi Gustave Dore, operele lui Perrault , Rabelais, Cervantes, Balzac (Les Contes Drâlatiques) , dar şi ilustratori români precum Corneliu Baba, Jules Perahim, Florica Cordescu, Vasile Cazar, Tiberiu Nicorescu ş.a. În prezent, pe lângă colecţia în sine, publicul este aşteptat să admire expoziţia tematică „Magia liniei (Ligia Macovei și lirica eminesciană)”, eveniment ce durează până la 1 decembrie 2019. “Această serie excepţională de desene, readusă în atenţia publicului bucureştean chiar în casa artistei, reflectă pe deplin măiestria de mare desenatoare a Ligiei Macovei, eleva maestrului Jean Alexandru Steriadi şi a pictoriţei Cecilia Cuţescu Storck”, ne îndeamnă să vizităm expoziţia Dr. Elena Olariu, director adjunct, Secţia Artă, Muzeul Municipiului Bucureşti.

Material realizat în cadrul “DESTINATION: BUCHAREST” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

author avatar
Andrei Coman
576 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger