Bucuresti-Centenar

Actul maret al incoronarii Regelui si Reginei tuturor romanilor s-a produs in urma cu 96 de ani, in Cetatea de la Alba Iulia, acelasi loc in care neamul nostru isi desavarsise Unirea la 1918, unde pierisera martiric Horia, Closca si Crisan (1785) si unde voievodul Mihai Viteazul isi facuse semet intrarea, la 1599, la intaia unire. Incoronarea Regelui Ferdinand I „Intregitorul” si a Reginei Maria s-a produs in debutul celui de-al 9-lea an de domnie a acestor bravi suverani si a fost precedata de sesiunea extraordinara a Corpurilor legiutoare, ocazie cu care s-a luat act de ungerea regilor. Vineri 13 octombrie, a doua zi dupa intrunirea camerelor reunite, primul ministru Ion I. C. Bratianu si ministrul de Interne Artur Vaitoianu au plecat din Capitala pentru a duce la Alba Iulia coroanele regesti, sfintite in prealabil de Mitropolitul Miron Cristea. Coroana de otel a lui Ferdinand era cea purtata de Carol I la incoronarea din 1881, faurita fiind din teava unui tun turcesc capturat la Plevna. In schimb, Regina Maria a avut o coroana din aur, comandata la Paris, realizata in stil bizantin. Oficialii de la Bucuresti au poposit la Alba Iulia sambata, 14 octombrie, in vreme ce trenul regal, plecat din Sinaia in seara aceleiasi zile, a ajuns in orasul incoronarii duminica dimineata. In Ardeal, Ferdinand si Maria au fost insotiti de Elisabeta a Greciei, de Regina Maria a Serbiei, de principii mostenitori, precum si de restul familiei regale. Imbracat in uniforma de vanatori, purtand un buzdugan in mana, Ferdinand a descins la Catedrala intr-o trasura a la Daumont, escortata de generali calare si de cateva plutoane de rosiori, in uralele multimii entuziaste. Prezent la eveniment, Vasile Bianu memoreaza in cartea sa „Insemnari din Rasboiul Romaniei Mari” ca Alba Iulia arata in acea zi ca „o nesfarsita padure de drapele”, toate strazile fiind impodobite cu verdeata si steaguri tricolore. Ceremonia incoronarii a inceput la ora 10.00, cu Rugaciunea de Sfintire. Inainte de a primi coroanele regesti si mantiile dalmatice, Ferdinand si Maria au ingenunchiat ascultand Rugaciunea Incoronarii, la finalul careia mitropolitul Miron Cristea a exclamat: „Vrednic Este!” Dupa incheierea serviciului religios, suveranii au iesit in curtea Catedralei, sub un baldachin. Aici, primind coroana din partea presedintelui Senatului, Ferdinand si-a asezat-o pe cap. A urmat iubita Craiasa, care a primit coroana de la seful Camerei, dar i-a fost asezata pe cap de Rege, acesta saruntand-o apoi pe frunte. S-a intonat apoi „Imnul Regal”, s-a scandat prelung „Ura!” si „Traiasca!”, s-au lansat 10 salve de tun, iar clopotele au inceput sa bata in Alba Iulia, ca de altfel in intreaga tara, vestind Incoronarea.

Material realizat in cadrul „Bucuresti-Centenar” – Program Cultural derulat de Primaria Municipiului Bucuresti prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic

author avatar
National
152 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iar la auzul salvelor de tun, gărzile honvede chisandusa pe ele de frica fugeau din Ardeal mâncând pământul ca în filmul cu voievodul cu nume de drept luptător arhanghel, iar Batory manca la real pământ fugind.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger