AcasăAgriculturăVinul de Cotnari, protejat în China

Vinul de Cotnari, protejat în China

Vinul de Cotnari va fi protejat în China, după ce Uniunea Europeană și statul asiatic au convenit asupra unui acord prin care câte o sută de produse agroalimentare din fiecare parte vor fi protejate împotriva falsificării. Este singurul produs românesc ce a fost prins în acest acord, lista UE fiind dominată, de altfel, de vinuri, din Franța, Italia și Spania.

Parlamentul European (PE) a aprobat un acord între UE și China prin care sunt protejate numele a 200 de specialități agroalimentare din Europa și China împotriva imitațiilor și a utilizării abuzive a denumirii unui produs, se arată într-un comunicat de presă al PE. Eurodeputații au convenit să extindă acordul la încă 175 de produse europene și chinezești în termen de patru ani, precizează documentul. Urmează adoptarea de către Consiliu pentru ca acordul să intre în vigoare la începutul anului 2021.

Lista produselor chinezești protejate în UE este destul de complexă, ceaiul fiind „cap de listă”; nu sunt uitate ciupercile, usturoiul, dar și 8 feluri de vin și o băutură alcoolică din orez, alături de multe altele.

Lista comunitară este mai compactă, dar cu unele produse interesante, precum gumă de mestecat sau hamei. Cele mai vizate produse sunt vinul, alcoolul și brânza. De departe, vinul este cel mai bine „reprezentat” cu 54 de mărci protejate la indicație geografică, din care 19 sunt franțuzești. România are un singur produs pe listă: celebrul vin de Cotnari, care a trebuit să fie protejat împotriva riscului de falsificare.

„Acesta este primul acord economic și comercial semnat vreodată cu China și are o valoare simbolică și de consolidare a încrederii. Acordul promite să stimuleze exporturile de produse agroalimentare din Europa către China, care se ridică deja la 14,5 miliarde euro în 2019. Este, de asemenea, o măsură adecvată a ambiției Chinei de a proteja cu mai multă fermitate drepturile de proprietate intelectuală”, a declarat europarlamentarul român Iuliu Winkler, care a fost și raportor în acest caz.

Acest acord vine în contextul în care, în 2019, China a fost a treia destinație ca mărime pentru exporturile UE de produse cu indicație geografică protejată, inclusiv vinuri, băuturi spirtoase și produse agroalimentare.

author avatar
Grecu Ioan
733 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger