A început plata avansului la subvențiile agricole 2020. La miezul nopții, așa cum s-a obișnuit în ultimii ani. Până pe 5 decembrie, peste 80.000 de agricultori ar trebui să primească aproape 2 miliarde de euro, a anunțat ministrul Agriculturii. Banii sunt de la Uniunea Europeană. Plata avansului subvențiilor reprezintă „o gură de oxigen” atât pentru fermieri, pentru că au bani ca să reia ciclul de producție, după seceta cruntă, dar și pentru autorități, pentru că alți bani cu care să ajute agricultura nu au.
Plata subvențiilor agricole 2020 a avut debutul planificat pentru 16 octombrie, ora 00.00, așa cum se întâmplă de câțiva ani. Munca făcută de angajați în miez de noapte nu aduce un aport decisiv în cadrul întregului proces, dar aduce plusuri de imagine pentru autorități, imagine destul de „mototolită” după recolta distrusă de secetă și întârzirea plății despăgubirilor.
Și în acest an, avansul va fi de 70% din schemele de plăți care compun subvenția pe suprafață. Regula era de 50%, dar fenomenele meteo extreme, seceta dură din acest an, a permis creșterea valorii avansului. Pentru 2020, plata unică pe suprafață (SAPS) a fost calculată la 98,7381 euro/ha; plata redistributivă, pentru primul interval 1-5 ha inclusiv, la 5 euro/ha; pentru suprafața de 5 – 30 ha inclusiv, subvenția va fi de 48,1053 euro/ha; plata pentru înverzire este de 57,8245 euro/ha, iar plata pentru tinerii fermieri ajunge la 36,6119 euro/ha. Acestea sunt sumele finale, avansul fiind mai mic cu doar 30%.
„Ministerul Agriculturii dă startul plăţilor în avans, atât pentru schemele de plăţi directe, cât şi pentru măsurile de dezvoltare rurală. Avem alocate 1,94 miliarde euro, asigurat din bugetul ministerului, sunt 826.964 de benficiari pentru o suprafaţă de 9,81 milioane hectare”, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, la ultima ședință a Guvernului.
De fapt, agricultorii au putut beneficia de aceste subvenții, într-o oarecare măsură, de la jumătatea lunii mai, când, în baza unor adeverințe, fermierii beneficiari ar fi putut contracta credite bancare. Dobânzile au fost negociate de Ministerul Agriculturii, astfel că ele au fost mai mici decât cele practicate pe piață, iar valoarea creditului putea ajunge până la 80% din suma ce urma să fie plătită ca avans la subvenții.