Ministerul Agriculturii caută o formă mulțumitoare ca agriculturii să-și poată amâna ratele, dar și livrarea de cereale, pe care nu le au din cauza secetei. Forța majoră ar fi formula câștigătoare, dar, ca să nu producă mai mult rău decât bine, autoritățile au avansat ideea ca și alți operatori din domeniu, precum furnizorii de inputuri și traderii, să beneficieze de aceeași măsură.
Agricultorii, și nu numai, vor putea invoca starea de calamitate generată de secetă, pentru a putea să facă față obligațiilor contractuale neonorate din acest motiv. Ministerul Agriculturii a avansat o nouă formă a OUG privind declararea stării de calamitate, prin care aceasta este asimilată forței majore sau cazului fortuit, „în sensul prevăzut la art.1351 din Codul Civil aprobat prin Legea nr.287/2009, republicată”, se arată în proiectul de OUG. Mai exact, prin intermediul acestui act normativ vor putea fi suspendate contracte sau chiar anulate.
Va putea fi declarată stare de calamitate numai în acele județe unde mai mult de jumătate din suprafața agricolă a înregistrat pagube mai mari de 30%. Inventarierile făcute până acum au arătat că au fost afectate peste 1,17 milioane ha cu culturi înființate în toamna anului 2019, precum și peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020. În zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării sunt județe unde mai mult de jumătate din suprafața lor agricolă a fost calamitată de secetă până la 100%.
Prima variantă a actului normativ prevedea ca de această facilitate să beneficieze numai agricultorii. Mai nou, de declararea stării de calamitate vor beneficia și „operatorii economici cu activități în sectorul agricol de achiziție, depozitare, comercializare, procesare produse agricole primară și/sau furnizare de input-uri agricole, care au încheiate contracte comerciale cu producătorii agricoli”, se stabilește prin OUG.
Seceta istorică din acest an a lăsat fără bani, dar și fără cereale agricultorii români. Până acum, autoritățile au plăti cea mai mare parte a despăgubirilor promise, dar, se pare, nu este de ajuns. Cea mai mare cerere a fermierilor viza amânarea plății ratelor bancare, dar fără succes, pentru că acest lucru ar fi implicat alte probleme, motiv pentru care Banca Națională a României nu a fost de acord.