AcasăAgriculturăScandalul erbicidului cancerigen, cartof fierbinte la Bruxelles

Scandalul erbicidului cancerigen, cartof fierbinte la Bruxelles

Un studiu crucial privind efectele glifosatului tocmai a fost  amânat pentru iulie 2023. Bruxelles-ul s-a declarat „profund îngrijorat” de amânarea studiului, care ar trebui să servească drept bază pentru decizia de prelungire sau nu a autorizației UE pentru controversatul erbicid, în prezent valabilă până la jumătatea lunii decembrie.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) au anunțat, într-o declarație comună, că „au fost nevoite să revizuiască calendarul pentru etapele rămase în procesul de reevaluare” a glifosatului, din cauza „numărului fără precedent de comentarii” primite de cele două autorități de reglementare, inclusiv de la experți din statele membre.

Pentru a „lua în considerare” aceste sute de contribuții, cele două agenții amână până în iulie 2023 concluziile EFSA privind „toate riscurile posibile ale expunerii la glifosat pentru animale, oameni și mediu”, un raport așteptat inițial în „a doua jumătate a anului 2022”.

Această evaluare este esențială, Comisia Europeană trebuie să decidă dacă prelungește sau nu autorizația acordată erbicidului în UE. Actuala autorizație, prelungită în 2017 pentru cinci ani, expiră la 15 decembrie 2022, dar va fi prelungită automat până la sfârșitul procesului de evaluare, cu excepția cazului în care între timp se identifică un risc special.

În primă instanță, la sfârșitul acestei luni, conform noului calendar, ECHA ar trebui să publice „evaluarea riscurilor” pe care le prezintă glifosatul pentru sănătatea umană, stabilind în special dacă erbicidul trebuie considerat “cancerigen, mutant genetic, toxic sau perturbator endocrin”.

Acest raport al ECHA ar putea determina Comisia Europeană să decidă, cu mult înainte de termenul limită de la jumătatea lunii decembrie, să nu reînnoiască autorizația pentru glifosat, de exemplu dacă acesta este recunoscut ca fiind cancerigen. În caz contrar, regulamentul obligă Bruxelles-ul să prelungească utilizarea până la finalul procesului de evaluare.

Grupul de evaluare a glifosatului, format din  state membre raportoare (Franța, Ungaria, Țările de Jos și Suedia), trebuie să prezinte un aviz actualizat către EFSA până la „sfârșitul lunii septembrie”, înainte de o serie de consultări și de concluziile finale ale autorității de reglementare.

Organizațiile agricultorilor se opun eliminării glifosatului de pe piață, în absența unui produs alternativ.

author avatar
Radu Jacotă
762 afisari

6 COMENTARII

 1. glifosatului, ” roundup ”
  nu este folosit doar ca ierbicid,
  inclusiv in Romania se foloseste pentru „managementul recoltarii”:
  -pentru recoltare graul trebuie sa fie uscat;
  pentru a nu risca ravagiile averselor de ploaie in intervalul uscarii naturale a plantei
  ” se foloseste” glifosatul PENTRU UCIDEREA PLANTELOR DE GRAU LA MOMENTUL CONVENABIL.
  evident ca planta moarta nu mai apuca „sa se de-toxofice”, intregul continut de ierbicid se regaseste in faina…..

  Roundup Use Pre-harvest – Bayer Crop Science UK
  cropscience.bayer.co.uk › roundup-hub › roun…
  18 sept. 2020 · Roundup can be used pre-harvest of winter and spring cereals, (wheat, including Durum, barley and oats), oilseed rape, mustard, peas, …

  scandalul-erbicidului-cancerigen-paine-fierbinte-la-bruxelles,
  ASTA TREBUIE SA FIE TITLUL!

  (ne pare rau:
  asa ceva nu aflati de la pitic-antropii gen ministrul daea,
  ministrul )

 2. mai mult:
  chiar Bayer „recomanda” un interval de 10-14 zile de la pulverizare la recoltare,
  cica asa glifosatul se degradeaza-GRESIT,
  produsii de degradare sub expunere la soare SINT MAI NOCIVI DECAT IERBICIDUL IN SINE!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri