AcasăAgriculturăPrețul porumbului, între cerere și ofertă

Prețul porumbului, între cerere și ofertă

Prețul cu care se vinde porumbul nu reflectă condițiile excepționale din 2020. Deși seceta „a dijmuit” serios recolta, prețul cu care se vinde porumbul în portul Constanța este aproximativ același cu cel de anul trecut. Iar pe plan mondial, se înregistrează o cerere mai mare decât oferta, fapt ce a trebui să ducă la majorarea prețului și în România.

Un raport de piață al Clubului Fermierilor Români arată că, în ultima perioadă, prețul cu care se comercializează porumbul „variază pe o plajă foarte mare între cerere și ofertă, plecând de la 710-720 lei/tonă la <fizic> (adică fără a se aplica prevederile manualului de gradare în ceea ce privește baza și maximul pentru umiditate, pentru corpuri străine și spărtură) și terminând cu potențarea unor loturi care sunt condiționate și oferite la 850-860 RON/tonă, în vestul tarii”. În portul Constanța, cum era de așteptat, prețul este mai mare, de 935-945 lei/tonă.

Aceste prețuri se înregistrează în condițiile în care anul 2020 a fost dominat de secetă, ce a afectat producțiile. Drept urmare, nerespectarea contractelor de livrare de cereale a devenit un fapt obișnuit.

Pe de altă parte, statisticile prezentate de Comisia Europeană arată că prețurile de comercializare a porumbului în România sunt mai mici decât cele avansate de raportul Clubului Fermierilor Români. Astfel, ultimele cotații din portul Constanța arată că porumbul se vinde cu 152 euro/tonă, FOB, adică fără taxe și transport; la un curs de 4,87 lei/euro, prețul ar fi de 740 lei/tonă, cu 200 de lei mai puțin decât anunță sursele românești. În același timp, în portul Rotterdam, prețul porumbului era de 216 euro/tonă, CIF, cu taxe și transport; oricum, mai mult decât în România.

Chiar și așa, prețul porumbului este în creștere, în portul Constanța cu 20 de dolari/tonă față de iulie 2020, trend care se înregistrează și pe plan mondial. Cererea este mai mare decât oferta de porumb, iar stocurile reduse din cauza condițiilor meteo de pe întreg globul, susține raportul.

Exporturile românești de porumb din ultimii ani sunt notabile; și anul trecut România a fost lider de piață, cu peste 3,6 milioane de tone exportate. Practic, 73% din tot porumbul vândut de Europa în țările terțe a provenit din România.

author avatar
Grecu Ioan