AcasăAgriculturăPolitici Agricole Comune cu scântei

Politici Agricole Comune cu scântei

Ultimele negocieri pentru stabilirea pachetului de Politici Agricole Comune (PAC) 2021-2027 s-au lăsat cu scântei. Intențiile de avea o agricultură cât mai „verde” pot afecta direct fermierii români, după cum susține un europarlamentar român, iar plafonarea subvențiilor, și mai dură decât se anunțase, ar avea ca ținte premierii Cehiei și Ungariei, se pare mari agricultori. Cert este că negocierile în Consiliul Agricultură și Pescuit s-au terminat cu un acord, dar fără a fi prezentate detalii importante pentru România.

Poziția României la Consiliul AgriFish, de la începutul acestei săptămâni, și prezentată de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost clară, de la lipsa unui procent obligatoriu pentru eco-scheme și până la celebra neplafonare a subvențiilor. Mai nou, a apărut și problema modalității de stabilire a alocărilor financiare pentru plățile directe, având în vedere că s-a luat ca an de referință suprafețele din 2016.

Direcția spre care se îndreptau negocierile pentru noul PAC au dus la o reacție dură din partea eurodeputatului Carmen Avram, în plenul Parlamentului European. A ținut să atragă atenția asupra impactului negativ asupra fermierilor români, și nu numai, al măsurilor avansate, precum condiționalități de mediu foarte costisitoare sau chiar plafonarea și mai dură a subvențiilor. Și toate acestea prin „amendamente apărute peste noapte”, susține eurodeputatul român.

„Aceste amendamente, pe o tema atât de importantă, afectează mii de fermieri cu investiții oneste și multe datorii, pentru a pedepsi doi „oligarhi” miliardari (n.r. Premierul Cehiei și Premierul Ungariei, acuzați că ar beneficia, direct sau indirect, de fonduri europene) care nu reprezintă agricultura europeană.”, a atenționat Carmen Avram.

În cele din urmă, Consiliul a anunțat, printr-un comunicat de presă din miez de noapte, că „a convenit poziția sa de negociere (abordare generală)” cu privire la PAC post 2020. „Reforma PAC prevede că, deși statelor membre li se va oferi mai multă flexibilitate în elaborarea regulilor și a alocărilor de finanțare prin elaborarea planurilor strategice naționale, acestea vor fi obligate să demonstreze o ambiție de mediu mai mare în comparație cu perioada actuală”, se arată în comunicat. Pentru implementarea acestor principii și măsuri, vor fi doi ani de tranziție.

Urmează negocieri ale Consiliului cu Parlamentul European pentru PAC.

author avatar
Grecu Ioan
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger