AcasăAgriculturăPandemia digitalizează sectorul agroalimentar

Pandemia digitalizează sectorul agroalimentar

În perioada de 13-15 noiembrie 2020 entuziaști din diverse domenii, de la studenți, freelancers, ingineri, designeri de software, programatori, până la specialiști în agricultură, marketing si vânzări au răspuns provocării APAR (Asociația pentru Promovarea Alimentului Romanesc ) de a participa la evenimentul RO AgriFood Hacking dedicat domeniului agroalimentar. Acest eveniment este o inițiativă menită să pună laolaltă oameni talentați pentru a lupta împotriva celei mai mari provocări ale lumii, pandemia COVID-19, folosind digitalizarea sectorului agroalimentar…

Desfășurarea efectivă a hackathonului a fost exclusiv online, la concurs înscriindu-se 14 echipe însumând 44 de persoane. Și pentru că nu e ușor să reziști unui concurs maraton desfășurat în mod continuu pe parcursul a 25 de ore, linia de finiș a fost trecută de 10 echipe care au prezentat spre jurizare 12 soluții complete, având la baza cele 5 teme propuse de APAR. Procesul de elaborare a soluțiilor a fost susținut cu mult entuziasm si profesionalism de 8 mentori, cu vastă experiență in domeniile specifice temelor propuse. Mentorii au fost alături de echipe, trăind alături de participanți emoțiile din etapa de prezentare a proiectelor, precum și în cea de alegere a câștigătorilor de către juriu. Alegerea celor 9 membri ai juriului a avut la baza criteriul diversității domeniilor de activitate: academic, autorități publice și societatea civilă.

Primele 3 echipe câștigătoare au fost AngusTerra, Transilvania 2020 și echipa Agro Control. Marele câștigător, AngusTerra a propus o soluție inteligentă de gestionare a pășunilor și a taurinelor crescute în sistem extensiv, bazată pe tehnologii IoT și folosirea imaginilor satelitare. Platforma de smart pasture management vine în ajutorul fermierilor care au nevoie de soluții fezabile pentru eficientizarea și soliditatea afacerilor, având în vedere dificultatea acestora de a gestiona eficient suprafețele mari de pășuni, mai ales in contextul pandemiei COVID-19.

Ce-a de-a doua soluție câștigătoare a fost propusă de echipa Transilvania 2020 și se referă la folosirea Inteligentei Artificiale (IA) pentru reducerea cantității de substanțe pentru combaterea bolilor si dăunătorilor, a consumului de combustibili fosili și transparența utilizării tratamentelor și îngrășămintelor folosite în ferma. Soluția propusă contribuie la reducerea poluării, a consumului de apă precum și la creșterea calității produselor agroalimentare. Pe locul 3 în clasament s-a aflat echipa Agro Control care a prezentat 2 soluții: un modul de agricultură inteligentă care va permite fermierului să automatizeze cu ajutorul senzorilor fluxul de informații provenite din agricultură (temperatura, umiditatea, conductivitatea electrica, conținutul de apă, nivelul de oxigen, volumul de apă din sol). A doua propunere prezentată de echipă o reprezintă un sistem automat de detecție a dăunătorilor care oferă informații în timp real asupra apariției dăunătorilor pe diverse culturi. Toate soluțiile propuse vor avea au impact pozitiv asupra mediului și durabilității în contextul propus de Pactul Verde European (The EU Green Deal) și a strategiei europene de la Ferma la Consumator (Farm to Fork).

author avatar
Grecu Ioan
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger