AcasăAgriculturăPagube produse de secetă costă statul 400 milioane de euro

Pagube produse de secetă costă statul 400 milioane de euro

Despăgubirile pentru pagubele produse de seceta din acest an presupun un efort bugetar de aproximativ 400 milioane de euro, a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Până acum, au ajuns în conturile agricultorilor vreo 200 milioane de euro, și numai pentru culturile însămânțate în toamna lui 2019. Ministrul a promis despăgubiri și pentru pagubele produse la porumb și floarea soarelui.

Guvernul pregătește o rectificare bugetară pentru data de 14 noiembrie, aceasta fiind cea de a doua din acest an. Vestea bună pentru agricultori este că ministrul Agriculturii a promis că, „la rectificarea bugetară vor fi găsite resursele necesare pentru acordarea de despăgubiri pentru pagubele produse culturilor de primăvară, porumb și floarea soarelui”. „Dacă cei care au însămânţat în toamnă au primit despăgubiri, este corect ca şi cei care au înfiinţat culturi în primăvară să primească despăgubiri. Nu putem să tratam cu dublă măsură fermierii”, declara, recent, ministrul Oros.

O primă evaluare a pagubelor arată că au fost afectate de seceta severă din acest an peste un milion de hectare cultivate în primăvara lui 2020, în special cu porumb și floarea soarelui. Aceste suprafețe vin să completeze cele 1,18 milioane ha cultivate în toamna lui 2019 distruse și ele de secetă.

Procedurile pentru alocarea de despăgubiri la culturile de primăvară sunt în curs de desfășurare, pentru că ele sunt, de fapt, o prelungire a primei etape, când s-au dat bani pentru pagubele produse culturilor de toamnă. Ministrul Agriculturii a precizat că există acceptul Comisiei Europene pentru toate aceste despăgubiri, deși au fost „interpelări din partea unor ambasade”, care au denunțat măsura pe care au considerat-o că distorsionează piața cerealelor. Dacă se respectă procedura din prima etapă, despăgubirile pentru porumb și floarea soarelui au șanse să ajungă la fermieri în 2021.

Totuși, problema despăgubirilor nu este pe deplin lămurită de ministrul Agriculturii. În august, Adrian Oros anunța că despăgubirile, de 850 milioane de lei, alocate la prima rectificare de buget vor acoperi aproxiamtiv 80% din cele calculate, urmând ca restul de 20% să ajungă la fermieri la cea de a doua rectificare. Acum, ministrul Agriculturii nu a mai pomenit nimic de restanță.

La prima, Ministerul Agriculturii a alocat 850 milioane de lei pentru pagubele produse de secetă culturilor din toamna anului 2019. Suma nu a fost suficientă, reușind să acopere circa 80% din cele 1,2 miliarde de lei cât a fost calculul inițial, anunțat de ministru în vară.

author avatar
Grecu Ioan
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger